detector.media
12.08.2022 21:32
Письменник Салман Рушді вижив після нападу в Нью-Йорку. Йому надають допомогу — ЗМІ
Письменник Салман Рушді вижив після нападу в Нью-Йорку. Йому надають допомогу — ЗМІ
Останнім часом літературний діяч допомагав українським письменникам, які приїхали до США, рятуючись від російської агресії.

Британський письменник Салман Рушді, який зазнав нападу в Інституті Шатокуа, перебуває у лікарні. Під час виступу невідомий поранив його у шию, повідомляє з посиланням на губернатора Нью-Йорка Кеті Хочул Associated Press.

75-річний Рушді зазнав 10-15 ударів, у тому числі, ножем. Невідомий повалив письменника на підлогу. Він також також травмував модератора зустрічі.

Нападника затримали.

Інцидент шокував письменників в США та в усьому світі. Як розповіла у своїй заяві правозахисниця і виконавча директорка PEN America Сюзанна Носсель, нещодавно вона отримала електронного листа, в якому Салман Рушді просив допомогти евакуйованим письменникам з України. «За свої слова Салман Рушді поплатився тим, що став мішенню на десятилітя, але він ніколи не тремтів від страху і не похитнувся у своїй позиції. Він невтомно ділився енергією для допомоги іншим», — зазначила Сюзанна Носсель.

I hope Salman Rushdie is okay.

— Stephen King (@StephenKing) August 12, 2022

I'm shocked and distressed to see my friend @SalmanRushdie has been attacked before a talk. He's a good man and a brilliant one and I hope he's okay. https://t.co/URkHxLGE7o

— Neil Gaiman (@neilhimself) August 12, 2022

Салман Рушді — британський письменник, критик, публіцист індійського походження. Він президент американського ПЕН-центру, президент і засновник Міжнародного парламенту письменників, член Королівського літературного товариства.

За роман «Сатанинські вірші» письменник зазнав переслідування. У 1989-му році тодішній іранський аятола Хомейні назвав книгу блюзнірською і віровідступницькою та закликав стратити автора. Після цього Велика Британія й Іран на кілька років розірвали дипломатичні відносини, а Рушді тривалий час змушений був переховуватися під захистом Скотленд-Ярду.

У 2005 році аятола Алі Хаменеї нагадав, що письменника має бути покарано.

Фото: «Читомо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY