detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
11.08.2022 23:26
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 серпня
Вибухи в Криму, інтерес до Африки, ядерний шантаж Росії, Стівен Сігал в Оленівці.

У ранково-денному блоці каналу UA воєнний експерт Сергій Грабський припустив, що по військовому аеродрому в окупованому Криму вдарили «імовірно, тими ракетами, які у США нещодавно планували нам передати». Так само за версією експерта Романа Світана, вибухи на військовому аеродрому в Новофедорівці можуть свідчити, що «на озброєнні в України вже є снаряди ATACAMS, які мають достатню дальність для подібного удару». Нагадаємо, українське командування віджартувалося про бавовну, а в росіян є різні версії того, що сталося, але ракетний удар вони заперечують.

Воєнний експерт Олег Жданов сказав, що, проголосувавши в 2014-му за об’єднання з Росією, кримчани проголосували за війну. «І от нарешті ця війна до них прийшла».

Завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак докладно розповів про договір СНО-ІІІ, що передбачає взаємний контроль Росії і США над ядерною зброєю. Зараз Росія призупинила свою участь у цьому договорі.

Ізраїльський воєнний експерт Віктор Верцнер говорив про операцію «Світанок», яка почалася 5 серпня і завершилась 7 серпня домовленістю про припинення вогню. «Росія є бенефіціаром будь-якого конфлікту на Землі, адже їм вигідно, щоб менше говорили про Україну. Тоді як увесь світ радіє припиненню вогню в Ізраїлі, Росія цим вкрай невдоволена», — каже Верцнер.

Народний депутат від «Слуги народу» Олег Дунда у прямому етері звернувся до російських еліт: «Будь ласка, подумайте про своїх дітей, яких ваше керівництво держави позбавляє можливості жити у вільному, цивілізованому світі, і скиньте цих людей, що сидять у Кремлі».

Голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко говорив про зростання в Європі і в США інтересу до Африки, а також про вплив США і Китаю в різних країнах і галузях африканської економіки.

Міський голова Мелітополя в екзилі Іван Федоров докладно розповів про ситуацію в місті, яке стало центром окупованої частини Запорізької області, і де вже було оголошено про проведення референдуму за «приєднання до Росії».

Директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик в інтерв’ю англійською мовою (із закадровим перекладом) для англомовного каналу «FreeДом» говорив про візит в Африку держсекретаря США Ентоні Блінкена, можливість підтримки України африканськими країнами тощо: «Не думаю, що Африка почне всебічно підтримувати Україну, але нам важливо, щоб вони перестали слухати російські наративи».

У блоці «Інтера» російська журналістка Соня Савіна говорила про поставки в Росію запчастин для зброї в обхід санкцій, а директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко — про відновлення транзиту російської нафти в Угорщину через Україну трубопроводом «Дружба» і залежність від російської нафти Угорщини, Словаччини і Чехії.

Російський журналіст Ігор Яковенко коментував приїзд в Оленівку американського актора і режисера з російським паспортом Стівена Сігала, який вже зняв там фільм, тоді як ООН і Червоний Хрест досі не мають туди доступу.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк коментував заклик президента Зеленського до світу закрити кордони для громадян Росії, ситуацію на ЗАЕС і в Криму, відмову Путіна від участі у Генасамблеї ООН.

Радниця голови Дніпропетровської ОВА Наталя Бабаченко розповіла про ворожий обстріл Дніпропетровщини, внаслідок якого загинули тринадцять мирних мешканців Марганця, і закликала всіх спускатись під час тривог в укриття.

У блоці групи каналів StarLightMedia головний редактор The Insider Russia Роман Доброхотов говорив про мову ворожнечі на російському телебаченні та агресивність депутатів і чиновників різного рівня, які прямо загрожують Заходу. На думку Доброхотова, вони не думають ані про Захід, ані про росіян: «У всіх цих вигуків є тільки один глядач, всі знають вподобання цього чоловіка похилого віку і намагаються його задобрити».

Російський аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутихін відзначив намагання країн ЄС перед набуттям чинності ембарго на російську нафту максимально заповнити всі нафтосховища, а також проаналізував, якою нафтою Європа замінить російську.

Засновник тревел-ком'юніті One Life Артемій Сурін порівняв вплив заборон на російське суспільство із тим, що він на власні очі бачив у Північній Кореї, позаяк тенденції, за його словами,  дуже схожі.

А колишня професорка Санкт-Петербурзького університету Марія Рахманінова розповіла, як вранці 24 лютого заявила студентам, що всі вони стали свідками найбільшої катастрофи, а її студенти написали на неї донос.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY