detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
11.08.2022 14:00
«Выдыхаем и идем на пляж». Маніпуляції в телеграмі про вибухи на аеродромі в Саках
«Выдыхаем и идем на пляж». Маніпуляції в телеграмі про вибухи на аеродромі в Саках
Гіркін пропонує Криму потерпіти, Скабєєва скаржиться, що удар по аеродрому — «уже совсем перебор», а Шарій просуває російську версію про «детонацію боєприпасів».

9 серпня на військовому аеродромі в Новофедорівці неподалік Сак, що в окупованому Криму, пролунала серія вибухів. Пересічні росіяни, які відпочивали на півострові, кинулися тікати у сльозах, а кремлівські пропагандисти, як завжди, не відразу змогли узгодити версію того, що сталося на аеродромі. Адже українська сторона не поспішає визнавати свою причетність до кримської «бавовни». Для росіян визнати ракетний удар по аеродрому значить розписатись у слабкості протиповітряної оборони півострова. До того ж вони традиційно применшували втрати й мовчали про знищені літаки, аж поки супутникові знімки не продемонстрували, що знищено близько десятка.

Російські канали: «головотяпство» із загиблими

Вибухи у Криму, що сталися на військовому аеродромі в Новофедорівці, вкотре поставили російських пропагандистів у незручне становище. Адже надзвичайна ситуація не дозволила медійникам Кремля заздалегідь узгодити «правильні» меседжі для згодовування росіянам. Тож викручувалися, хто як міг.

Ведуча проєкту «60 минут» Ольга Скабєєва на каналі «Скабеева» (150 тисяч підписників), як то кажуть, «спалилася». Бо майже одразу після вибухів написала, що «ВСУ нанесли удары по аэродрому в Крыму. Предположительно ракеты были выпущены из Одессы». Пізніше додавши, що «что-то уже совсем перебор». Та потім виправилася, поширивши офіційну позицію Міноборони Росії про «детонацію боєприпасів». Отак, не дочекавшись відмашки згори, можна випадково й українську армію похвалити похвалити.

Заперечували, що аеродром у Криму обстріляли українці, й інші пропагандисти. Керівниця телеканалу Russia Today Маргарита Симоньян, на іменному ресурсі якої (341 тисяча підписників) вийшло декілька публікацій на цю тему, спершу писала, що у Криму були «не прилеты, а диверсия. А то и вообще головотяпство». Згодом видала обнадійливий пост, що «на площадке хранения сдетонировало несколько боеприпасов. Никто не пострадал. Техника тоже цела. Никаких прилетов не было. Укропропаганда может засунуть себе свою 300-километровую дальность в свои безразмерные говнометы. А мы выдыхаем и идем на пляж».

Та невдовзі посібниця терористів визнала: «Пострадавшие все-таки есть. Один человек погиб». А наступного дня, коли вже було зрозуміло, що реальність сильно відрізняється від змісту повідомлень пропагандистки, Симоньян оприлюднила ура-патріотичний пост: «Твоя армия воюет. Не бросай свои мелкие камешки на эту трудную и грозную дорогу. Поддерживай! Критиковать будем, когда победим».

Пропагандист Володимир Соловйов на власному телеграм-каналі «Соловьев» (1,1 мільйона підписників) теж процитував офіційну версію Міноборони: «На обвалованной площадке хранения произошла детонация нескольких авиационных боеприпасов. В результате взрыва никто не пострадал. Авиационная техника на аэродроме не повреждена […] По докладу с места никакого огневого воздействия по обвалованной площадке хранения боеприпасов на аэродроме не было».

Прокремлівський журналіст Андрій Медвєдєв на іменному каналі (109 тисяч підписників) дивиться на ситуацію менш оптимістично. Автор пише: незалежно від того, що було причиною вибухів, «каждый из вариантов  требует ответных жёстких решений и принятия комплекса мер. Причём в любом случае — системных. Не сиюминутых, а именно изменения системного отношения к ПВО, работе против диверсантов и подполья или, наконец, к хранению и разгрузке боеприпасов (все же в 21 веке не все стоит делать всегда вручную)». Втім кремлівський медійник певен: українцям не варто розганяти «перемогу», адже на підсумки «спецоперації» подія, мовляв, не вплине.

Російський актор та фанат Путіна Оскар Кучера на каналі «Кучера» (33 тисячі підписників) згадав, що керівник окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов тимчасово запровадив на окупованому півострові «жовтий рівень» терористичної небезпеки. Кучера визнає, що «не просто боеприпасы сдетонировали.... правду мы конечно не узнаем, но сигнал хреновый...».

Колишній чемпіон світу із шахів, а нині російський опозиціонер в екзилі Гаррі Каспаров, у свою чергу, не вірить ні в удар ракетами з боку України, ні у випадкову детонацію. На іменному каналі, де 28 тисяч підписників, політичний діяч пише: «Склоняюсь к диверсии, либо удар с беспилотника». Запитуючи у підписників: «Крымская история начинается?» (Для Каспарова це не порожнє питання, адже він обіцяв «захищати русский мир» на півострові, коли його звільнить українська армія.)

Не вірить у «детонацію» й терорист Ігор Гіркін. На каналі «Стрелков Игорь Иванович» (419 тисяч підписників) він пише, що боєприпаси на аеродромі «лежали себе, а потом (сразу одновременно в двух местах) взяли и взорвались. Бывает, чо… Один шанс на миллион в миллион лет, но каких только чудес не бывает в армии (особенно в нашей)», висміюючи версію Міноборони Росії. А Криму терорист Гіркін пропонує «потерпіти», адже «Донбасс терпел и нам велел». (По-справжньому «терпіти» Донбас почав лише тепер, коли туди відкрито зайшла російська армія, а людей почали виловлювати на вулицях і відправляти на фронт. Але Гіркін, певно, має на увазі легендарні «восемь лет».)

На чеченському опозиційному телеграм-каналі «Оплот Ичкерии» (28 тисяч підписників) опублікували відео росіянки, яка плакала через потребу терміново виїжджати з Кримського півострова. Супроводжуючи кадри коментарями про те, що росіяни, які підтримували окупацію чужих територій та депортацію тамтешніх народів, тепер відчувають подібні проблеми на собі. «Вы же понимаете, что это только начало? Вы ощутите на себе все возможные и невозможные земные тяготы. Вы сами навлекли на себя беду, ведь ваш никчёмный народ лишён свободомыслия. Вы закостенелые империалисты и ваш час прошёл, как и закончилась ваша надуманная “история”», — пишуть автори каналу.

Сепаратистські канали: а що ви хочете — «спецоперація»…

На каналах сепаратистів версії того, що сталося у Криму, розійшлися. Ресурс «ПриZрак Новороссии» (155 тисяч підписників) поширив допис із іншого пропагандистського каналу, де автори таки взяли за основу ракетний удар ЗСУ. Та навіть якщо він був, свідки «спецоперації» не бачать у цьому нічого форсмажорного. Мовляв, «где-то мы побеждаем, где-то противник! Многие просто живут в своих мирках и думают, что конфликт где-то там далеко. Нет ребята, он у нас дома, не просто так мы ставили ультиматумы до объявления СВО! Многим пора проснуться и относится к вещам реально».

Колишній нардеп України, сепаратист та колаборант Олег Царьов на іменному каналі (213 тисяч підписників), посилаючись на інформацію від «товариша», який був в аеропорту під Саками, написав, що «самолёты не пострадали. Даже большой транспортный самолёт стоит целый. […] Очень переживал за нашу военную технику. Обрадую всех. С ней все нормально. Скоро аэродром заработает. Наши самолёты очень нужны на фронте». Що ж, світлини з місця вибухів свідчать, що техніка таки постраждала, а Царьов — брехун.

А ось колишній брендвойс каналу «Інтер», а тепер підозрюваний у державній зраді Юрій Кот на своєму каналі «Юрий Кот — Быть добру!» (9 тисяч підписників) надвечір після вибухів у Криму написав, що «в свете событий с крымским аэродромом в Новофедоровке. Все топ чиновники Офис Президента / Генштаба / СБУ покинули админздания». Можливо, так пропагандист натякав на ядерний удар з боку Росії, яким колишній українець Кот погрожує своїм колишнім землякам ледь не в кожному другому дописі.

Колишня українська правниця, а нині — фанатка сепаратистів і пропагандистка Тетяна Монтян на своєму ресурсі «#МОНТЯН!» (505 тисяч підписників) переконує: «Что бы там ни взорвалось и какую бы причину сейчас по горячим следам не называли, но то что рано или поздно уважаемые западные партнеры предоставят ракетное вооружение необходимой дальности для нанесения ударов в глубоком тылу России, не стоит сомневаться ни на секунду […] необходимо быть готовыми к тому, что первая цель для удара новыми американскими дальнобойными ракетами окажется именно в Крыму. Ведь для США и их союзников Крым вовсе никакая не Россия, а оккупированная часть Украины, а значит, нанесение ударов по его территории не считается бомбежкой самой России». А от чи будуть після цього удари окупантів по «центрах прийняття рішень», сама Монтян не знає.

А на поміркованому сепаратистському каналі «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) офіційним версіям окупантів віри не ймуть. Тут вийшла серія дописів про вибухи у Криму. В одному з них автори навели супутникові знімки військового аеродрому в Новофедорівці. З яких, мовляв, виходить, що «как минимум от 9 до 12 самолётов “минус”. Вывода — два: Конашенков (речник Міноборони Росії. — Авт.) “как всегда” и ПВО — отсутствует. Необнадеживающие выводы...».

Українські канали: диверсія чи рішучість української армії?

Враховуючи, що в Міноборони України офіційно не підтверджували удар по цілях у Криму, авторам телеграм-каналів залишалося здогадуватися, хто ж викликав «бавовну» під Саками.

Українські пропагандистські ресурси, фінансування яких ведеться з Росії, поширювали максимально вигідні для окупантів версії подій. Наприклад, на ресурсі «Женщина с косой» (82 тисячі підписників) написали, що «по Крыму нанесли удар ракетами с дальностью более 200км. […] Скорее всего, россияне также могут подхватить эту тему, чтобы начать международный скандал и повысить ставки в игре. Обвинив запад, а именно США в подогреве военного столкновения. Очень интересно, как отреагируют россияне и какова будет дальнейшая игра». Та, як бачимо, визнавати, що удару по об’єкту завдали саме українські військові, окупанти не поспішають.

На схожому ресурсі «Легитимный» (659 тисяч підписників), навпаки, написали, що «в Крыму, где скорее всего был факт диверсии, а не ракетного удара. (Возможно была халатность, но слабо верится). Также верно указывают, что скорее всего пострадали старые самолёты Су-24, которые фактически давно стали просто “экземплярами”. Как комментирует наш источник, россияне сейчас специально вбрасывают частично нужные видео с аэродрома, чтобы создать у противника нужное восприятие». Дослівно те саме російські пропагандисти писали про крейсер «Москва»: старий корабель, без нього навіть краще стало!

Прокремлівський блогер Анатолій Шарій на своєму іменному каналі, де має 641 тисячу підписників, припустив, що «не долетело все же, а диверсия. И местные не видели ракет, и представить военный аэродром без прикрытия тоже, даже учитывая национальный колорит, сложно все же. Мой скромный прогноз “произошла детонация в результате неосторожного обращения с боеприпасами и нарушения техники безопасности”». «Прогноз» діяча, який давно мешкає в Іспанії, збігся з озвученою згодом офіційною позицією російського міноборони.

Натомість телеведучий та блогер Дмитро Гордон на іменному каналі, де 227 тисяч підписників, посилався на матеріал видання The Washington Post. Де з’явилася інформація, що «взрывы возле поселка Новофедоровка в оккупированном Крыму — работа украинских спецназовцев». І що українські військові в цьому випадку «не использовали западное оружие для атаки».

А от у минулому проросійський блогер, нардеп від «Слуги народу» Максим Бужанський коротко дописав: «Впервые за восемь лет улыбнулся, вспомнив о Крыме».

Більше викриттів фейків і маніпуляцій читайте в нашому постійно оновлюваному проєкті DisinfoChronicle.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY