detector.media
Наталія Данькова
10.08.2022 10:00
Де дивитись великий футбол у новому сезоні?
Де дивитись великий футбол у новому сезоні?
Після виходу медіагрупи «Україна» з ринку за права на українські футбольні трансляції змагаються Megogo i Setanta Sports, а чемпіонат світу, ймовірно, дістанеться Суспільному.

У новому сезоні топовий футбол, скоріш за все, поділять між собою три компанії. Медіасервіс Megogo має права на трансляцію трьох чемпіонатів УЄФА — Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій сезонів 2021–2024. Setanta Sports за крок від укладання угоди з Українською прем’єр-лігою на внутрішній чемпіонат сезону 2022-2023. Суспільне завершує переговори про права на чемпіонат світу з футболу 2022 року, який розпочнеться в листопаді. 

Доля «Футболів»

Серед каналів Ріната Ахметова, які відмовилися від ліцензій і закрились, були «Футбол 1», «Футбол 2» і «Футбол 3». Свого часу вони були найпопулярнішими футбольними телеканалами, які чотирнадцять років мали права на топові чемпіонати. «Тисячі годин прямих ефірів, програм, студій, сюжетів і перемог. Це була дійсно епоха», — згадував директор каналів Олександр Денисов. Однак занепад «Футболів» тривав не один рік.

«Футболи» ніколи не були прибутковими, адже права на топові футбольні матчі дорогі, а трансляції не монетизувались. Проте Рінат Ахметов — президент футбольного клубу «Шахтар» — грошей на футбольні канали не шкодував. У грудні 2019 року медіагрупа «Україна» вдалась до революційного кроку — змінила модель дистрибуції «Футболів». Вони мали продаватись не в загальному пакеті, а за індивідуальною передплатою по 109 гривень (a la carte). Тоді «Футболи» мали права на матчі УЄФА та чемпіонат Європи. Проте почалась пандемія коронавірусної хвороби, спортивні змагання призупинили, й план переведення «Футболів» на індивідуальну передплату так і не втілили. А в кінці 2020 року «Україна» вперше програла тендер на трансляцію матчів Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій — права на 2021–2024 роки дісталися Megogo.

У «Футболів» залишались права на внутрішній чемпіонат, Чемпіонат Нідерландів, Чемпіонат Туреччини, MLS, Кубок Бразилії, Кубок Португалії, Кубок Португальської Ліги, Чемпіонат Аргентини, Кубок Шотландської Ліги, турнір Winter Cup 2022. Канали були зацікавлені в участі у тендері «Української прем’єр-ліги», адже саме права на внутрішній чемпіонат давали змогу каналам утримати аудиторію й залишитись на ринку. Але крапку в їхній історії поставив вихід Ріната Ахметова з телеринку. 

Футбол і Megogo

Сервіс платного відео Megogo всерйоз узявся за освоєння спортивної ніші. Спершу він купував права на європейські чемпіонати, включав спортивні канали в пакети й виробляв спортивний контент. 2021 року сервіс запропонував своїм абонентам ексклюзивний доступ до матчів УЄФА. Якщо раніше матчі Ліги чемпіонів були доступні в телевізійних пакетах майже всіх провайдерів, то тепер дивитись їх можна лише на ОТТ.

Megogo пропонує своїм абонентам футбол у кількох форматах. «Максимальна» передплата за 299 гривень на місяць, яка включає весь контент сервісу; передплата «Спорт» за 199 гривень, яка охоплює тільки спорт; оплата за окремі трансляції, яку сервіс почав використовувати, коли купив перші права на боксерські поєдинки. Такі ж тарифи на спорт як у Megogo і у партнера сервісу Volia.

Однак спортивний ексклюзивний контент потрібно було монетизувати. Адже, за інформацією джерел, сума тендерної пропозиції переможця була рекордною для України — між 20 і 30 мільйонами євро. Передплата й наявні абоненти Megogo ці витрати не компенсують. Зазвичай у таких випадках власники прав обирають партнерів і діляться з ними правами.

Найочевиднішим претендентом на таке партнерство була «Україна». Однак у медіагрупи вже давно був конфлікт із Megogo через футбол: «Україна» вирішила не віддавати свої канали ОТТ-сервісу, ще коли володіла правами на попередні сезони Ліги чемпіонів та Ліги Європи, аби не посилювати конкурента на ринку (в «України» був свій ОТТ-сервіс Oll.tv). Тож домовитися з «Україною» Megogo не вдалося; натомість партнером стала Volia, яка вже має досвід вкладання грошей у «великий футбол»  і транслює  матчі УЄФА ще  з 2017 року. До 2021 року Volia ділила права на Лігу чемпіонів і Лігу Європи з «Україною». 

Тендер Прем’єр-ліги та dark horse

«Українська прем’єр-ліга» (УПЛ) планувала оголосити тендер на початку 2022 року. Планувалося, що за нього точитиметься жорстка боротьба між «Футболами» й Megogo. Ексдиректор із розвитку футбольного клубу «Карпати» Сергій Болотніков прогнозував: «"1+1" не буде боротися за єдиний пул. Залишаються канали "Футбол" та Megogo. У кулуарах кажуть, що саме Megogo — беззаперечний фаворит цього тендеру. "Футболи" будуть боротись до останнього, бо це їхній останній шанс. Вони можуть виставити неринкову ціну».

У 2019 році «Футболи» були готові заплатити за трирічні права на всі матчі УПЛ 16,5 мільйона гривень. Однак тоді футбольні клуби Прем’єр-ліги не домовилися про створення єдиного телевізійного пула на трансляцію матчів на сезон 2019–2020. Чотири клуби («Динамо», «Зоря», «Десна» та «Дніпро-1») виступили проти створення єдиного телепулу. Згодом ці клуби підписали довгострокові контракти з групою «1+1 медіа». А більша частина прав дісталась каналам «Футбол».

Сергій Болотніков у програмі «ТаТоТаке» сказав, що ОТТ-сервісу буде важко зібрати на ринку суму, яка б компенсувала вартість прав на внутрішній чемпіонат із футболу: «Є ядро футбольної аудиторії — 300–500 тисяч. Візьмімо верхню планку — 500 тисяч людей. За права Megogo мають запропонувати принаймні 5-6 мільйонів доларів, які зараз платять "Футболи". Плюс 2-3 мільйони йдуть на продакшен. Тобто 7-8 мільйонів доларів треба отримати від підписників. Для цього треба, щоб 500 тисяч футбольної аудиторії підписались на Megogo, і кожен має заплатити 430 гривень. Таку суму на ринку сервіс не збере». (Як бачимо, це розрахунки ще для старого курсу долара — зараз, коли долар по 40, платити довелося б понад шістсот гривень.)

УПЛ була зацікавлена якнайбільше заробити на продажу внутрішнього чемпіонату, а це можливо саме за рахунок єдиного пулу, який не вдавалося створити в усі попередні роки. І якщо клуби будуть незадоволені пропозиціями каналів та ОТТ-сервісів, готова була запустити свою платформу — УПЛ-ТБ. Цей проєкт міг стати цікавою, але дорогою альтернативою. Адже у випадку обрання ретранслятора на тендері клуби отримують гарантовані гроші, а у випадку з платформою самі мають інвестувати на перспективу і працювати в новій для них сфері. Щоби цей проєкт виявився успішним, УПЛ потрібно було би знайти більше 200 тисяч уболівальників, готових платити за перегляд матчів щонайменше три долари на місяць у випадку індивідуальних передплат (модель a la carte). Попередній термін для виходу на самоокупність — не менше 2-3 років.

Після початку великої війни цей план став нереалістичним. «Щодо запуску свого сервісу УПЛ-ТБ, головне питання — це гроші. Тому що продукт доволі дорогий. Виробництво трансляції одного матчу коштує близько 10 тисяч доларів. У сезоні в нас 240 матчів. Це приблизна сума, на яку потрібно орієнтуватись при запуску своєї платформи. Але ми розглядаємо й таку можливість. І навіть маємо переговори з  кількома організаціями, готовими позичити нам ці гроші. Але сподіваємось, що до цього не дійде, і ми отримаємо зовнішнього ретранслятора. Якби у тендері зараз брали участь “Футболи”, то конкуренція була б сильнішою і ми могли б отримати більш привабливу пропозицію. Але будемо сподіватись, що з часом ситуація зміниться і всі учасники процесу будуть задоволені», — сказав виконавчий директор Української прем’єр-ліги Євген Дикий.

Тендер на три роки УПЛ оголосила  20 липня, на прийом заявок відвели лише тиждень. Претендували на повний пакет прав медіасервіс Megogo та  телеканал Setanta Sports. Окрім повного пакету, є права на трансляцію окремих матчів та хайлати. Заявку на них, за словами Євгена, подав канал «Еспресо».

Якщо  ще півроку назад беззаперечним лідером тендеру називали Megogo, то тепер ситуація змінилась і більшість клубів Української прем’єр-ліги підтримали пропозицію Setanta Sports, яка готова заплатити за права 16,2 мільйони гривень. Свою готовність укласти угоду з Setanta Sports виявили 12 клубів, ще чотири хочуть зустрітися 10 серпня і узгодити технічні моменти. Ймовірно, незабаром буде підписаний контракт — можливо, навіть на єдиний пул.

Setanta Sports зараз — гравець із великими можливостями На початку 2022 року канали Setanta Sports придбав грузинський холдинг Adjara Group, який має амбіції створити зі свого активу  головного гравця у спортивній ніші. Для цього компанія вже має два  канали з супутниковими ліцензіями, які є у  пакетах значної частини українських провайдерів. Окрім цього, у Setanta Sports своя ОТТ-платформа. Це суто спортивний проєкт, за суттю подібний до індивідуальних передплат, які хотіли впровадити «Футболи». Навіть вартість передплати така сама — 109 гривень на місяць. Однак пропозиція Setanta охоплює не лише футбол, а й інші види спорту. Деякі матчі на своїй платформі компанія показувала за окрему плату — 20 гривень. Також відбіркові тури чемпіонатів УЄФА виходили безкоштовно і мали близько 100 тисяч глядачів.

«Детектор медіа» звернувся з запитаннями щодо перспектив та розвитку Setanta Sports до Adjara Group і сподівається отримати  відповіді після офіційного оголошення результатів тендеру УПЛ. 

Суспільне і Чемпіонат світу 2022 року

Чемпіонат світу з футболу стартує восени у Катарі. Права на цю подію належать  Міжнародній федерації з футболу ФІФА, яка має довгостроковий контракт із  Європейською телерадіомовною спілкою (European Broadcasting Union). Кожні чотири роки канали або партнери спілки транслюють Чемпіонат світу.  У списку ФІФА саме Суспільне є офіційним ретранслятором події від України.

Ще у 2013 році «Україна» та «Футболи» підписали контракт з НСТУ щодо продажу субліцензій на чемпіонати: ключові матчі мали показувати саме ці канали. Однак після відмови Ахметова від ліцензій Суспільне поновило переговори з EBU щодо прав на чемпіонат. За неофіційною інформацією, НСТУ вже сплатила за них перший транш.

Тож, скорше за все, ігри національних збірних уболівальники зможуть побачити в ефірі  Суспільного. Однак поки що не відомо, який саме канал їх показуватиме (адже «Перший» транслює спільний телемарафон). «Детектор медіа» намагатиметься з’ясувати всі подробиці.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY