detector.media
09.08.2022 13:18
Російська пропаганда обходить санкції через 250 сайтів, що видають себе за аналітичні центри чи ЗМІ – NewsGuard
Російська пропаганда обходить санкції через 250 сайтів, що видають себе за аналітичні центри чи ЗМІ – NewsGuard
Багато з них були створені задовго до повномасштабної війни і не виказували свого зв’язку з російським урядом, поки раптом не почали поширювати кремлівські тези.

Російська пропаганда обходить санкції, використовуючи «приспані» сайти, що видають себе за аналітичні центри чи новинні ЗМІ. Про це повідомляє NewsGuard  нью-йоркська компанія, що вивчає та відстежує дезінформацію в інтернеті.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Європейський Союз заблокував російські пропагандистські державні ресурси RT і Sputnik  два головних канали Кремля для поширення пропаганди та дезінформації про війну. Проте, наголошують у NewsGuard, протягом майже шести місяців війни кількість сайтів, які просувають той самий пропагандистський контент, різко зросла, оскільки Росія знайшла способи уникнути заборони. Країна-терорист робить це, зокрема поширюючи свої наративи через сайти, які досі не мали очевидних зв’язків із Кремлем.

NewsGuard наразі виявила 250 сайтів, які активно публікують російську дезінформацію про війну, десятки з них додалися в останні місяці. У матеріалах на цих сайтах є очевидна дискредитація дій української армії, президента Володимира Зеленського та біженців, які були вимушені виїхати з країни через повномасштабну воєнну агресію Росії.

Деякі сайти видають себе за незалежні аналітичні центри чи новинні видання. Близько половини є англомовними, інші поширюють матеріали французькою, німецькою чи італійською.

Багато з них були створені задовго до війни і не виказували свого зв'язку з російським урядом, поки раптом не почали поширювати кремлівські тези. У NewsGuard їх називають «сплячими» сайтами. Вони поступово нарощували аудиторію, публікуючи нейтральні матеріали, а потім перемикнулись на пропаганду або дезінформацію, коли Кремлю це стало потрібно.

Також російська пропаганда продовжує ширитися соцмережами. Хоча YouTube, TikTok, Facebook та Instagram пообіцяли видалити RT і Sputnik зі своїх платформ в Європейському Союзі, дослідники виявили, що Росія продовжує діяти через інші облікові записи. Зокрема, відео RT просто перезалили на новий ютуб-канал, який не підпадає під санкції.

Нагадаємо, раніше видання Politico повідомило, що RT оминає європейські санкції, створюючи десятки копій своїх сайтів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY