detector.media
08.08.2022 12:45
Головна редакторка газети «Новы час», засуджена за участь у протестах, виїхала з Білорусі
Головна редакторка газети «Новы час», засуджена за участь у протестах, виїхала з Білорусі
«Зараз у мене немає дома. Але є одна велика мрія – сидіти в першому ряду під час великого трибуналу, де судитимуть усіх, хто позбавив нас батьківщини і частини свободи», – написала вона у фейсбуці.

Головна редакторка білоруської газети «Новы час» Оксана Колб, засуджена за участь у протестах до 2,5 років «хімії» (обмеження свободи із направленням до виправної установи відкритого типу), виїхала з Білорусі. Про це вона написала у фейсбуці.

«Напередодні свого 54-річчя, яке я відзначала разом із друзями, я не знала, що, окрім 2,5 років "хімії", отримаю 13 діб за статтею 19.11 (розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або пропагує таку діяльність – ред.) і що мене знову шукатимуть слідчі центрального апарату СК.

І я навіть уявити собі не могла, що майже через місяць блукатиму чужими країнами. Зараз у мене немає дома. Але є одна велика мрія – сидіти в першому ряду під час великого трибуналу, де судитимуть усіх, хто позбавив нас батьківщини і частини свободи», – йдеться в повідомленні.

У середині червня суд у Мінську дав головному редактору «Новы час» два з половиною роки «хімії» у справі про грубе порушення порядку (частина 1 статті 342 КК) за участь в акції протесту 16 серпня 2020 року. Оксану Колб звільнили у залі суду під підписку про невиїзд до того, як її відправлять до покарання.

Оксану Колб затримали 20 квітня, її звинуватили за ст. 342 ч. 1 КК РБ (Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них). З того часу вона знаходилась за ґратами. Редакторку звинуватили в участі в марші 16 серпня 2020 року.

У червні 2022-го її засудили до 2,5 років обмеження волі зі скеруванням до виправного закладу відкритого типу. Після оголошення вироку Оксану Колб відпустили з зали суду під підписку про невиїзд.

Із січня 2021 року газету «Новы Час» у Білорусі відмовляються продавати газетні кіоски, із червня 2021-го на неї неможливо підписатися через пошту.

У серпні 2021 року приватна типографія відмовилась друкувати «Новы час», після чого видання оголосило, що повністю переходить в онлайн.

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Колб

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY