detector.media
06.08.2022 11:29
Аудиторія волинського проєкту про антифейки «Воєнна шпальта» зросла за рахунок користувачів з Білорусі
Аудиторія волинського проєкту про антифейки «Воєнна шпальта» зросла за рахунок користувачів з Білорусі
Глядачі YouTube-каналу, де виходить проєкт, найбільш активно реагують на відверто абсурдні фейки.

Контент українського медіапроєкту «Воєнна шпальта», який розвінчує фейки, націлені на білоруську аудиторію, стає все популярнішим серед мешканців Білорусі. Про це у коментарі «Детектору медіа» розповіла Оксана Петрук, заступниця директора Центру журналістських розслідувань «Сила правди», який створює «Воєнну шпальту».

Журналісти з Волині, яка межує з Білоруссю, у розмовному жанрі спростовують фейки, які поширюють на замовлення режиму Лукашенка. Також команда «Воєнної шпальти» робить фактчекінг повідомлень білоруських державних ЗМІ. Проєкт стартував у квітні 2022 року, його випуски можна дивитися на сайті «Сила правди» та на однойменному YouTube-каналі.

«Наш глядач – це все ще Україна, але кількість підписників і коментаторів з Білорусі зростає, – каже Оксана Петрук. – Є постійні глядачі. Білоруси пишуть в основному схвальні відгуки, дякують за роботу. На третьому місці – глядачі з Польщі, а Росія – на четвертому».

Значну частину аудиторії «Воєнної шпальти» складають чоловіки від 45 років. Глядачі YouTube-каналу «Сила правди» найбільш активно реагують на відверто абсурдні фейки, каже Оксана Петрук:

«Що більше абсурдних заяв видає верхівка ворожої держави, то більший відгук у глядачів отримують наші програми. Найпопулярнішим став (майже 340 тисяч переглядів) 13-ий випуск програми. У ньому йдеться про заяви Лукашенка щодо нібито "перехоплених ракет з України і закатованих на нашій землі білоруських далекобійників"».

Загалом з квітня кількість підписників «Воєнної шпальти» зросла майже вдесятеро  з 368 осіб до 3321. З 17 липня проєкт підключив монетизацію на YouTube. При цьому, каже Оксана Петрук, коштів у рекламу жодного разу не вкладали.

«Воєнна шпальта» розгорнула свою роботу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Оскільки Волинь є прикордонною територією, журналісти вирішили сфокусуватися на аналізі білоруських ЗМІ.

Новий поштовх для розвитку проєкт отримав завдяки участі в програмі «Екстрений фонд порятунку українських регіональних медіа», яку запустила громадська організація Media Development Foundation. Завдяки цьому волинські журналісти отримали фінансування, доступ до освітніх вебінарів і менторстьку підтримку тележурналіста та експерта Кирила Євсєєва. 

Нагадаємо, подкаст Вадима Міського «Русскій фейк, іді на***!» відтепер можна слухати на Spotify. Програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський веде цей проєкт від початку повномасштабного вторгнення Росії. Протягом перших 100 днів подкаст виходив щоденно, а зараз нові епізоди з'являються щобудня. Він звучить о 19:50 та 07:50 на Українському радіо, а також доступний з гаджетів

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Петрук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY