detector.media
05.08.2022 13:30
Як медіа виживати, працювати та надавати інформацію в часи війни: у Києві стартувала медійна конференція
Як медіа виживати, працювати та надавати інформацію в часи війни: у Києві стартувала медійна конференція
Медійники обговорюють, як ЗМІ працювати в умовах війни та як журналістика може наближати перемогу.

У п'ятницю, 5 серпня, у Києві стартував 2-денний форум асоціації медіаінтернів-учасників програми «Хаб медіамобільності», у рамках якого відбувається конференція «Воєнні медіавиклики-2022». Учасники заходу обговорюють, як ЗМІ працювати в умовах війни та як журналістика може наближати перемогу.

Понад 100 учасників конференції і 27 спікерів беруть участь у восьми панельних дискусіях щодо війни, кризового менеджменту, інструментів воєнного часу, викликів, що постають перед медіа, стійкості журналістів, фінансових аспектів роботи ЗМІ тощо. Конференція триватиме 5-6 серпня.

Оксана Майдан, заступниця керівниці Медійної програми в Україні, так сформулювала місію заходу: «Ми працюємо в особливих умовах, у час великої війни, агресії Росії проти України. Ми спостерігаємо великі зміни навколо нас. І йдеться не про те, що багато чого зруйновано, розбомблено, а про зміни зсередини, в інформаційній сфері. Війна стала темою номер один».

За її словами, «Інтерньюз» щороку проводить дослідження про звички українців у споживанні медійного контенту. І вже торік результати такого дослідження показали, що соцмережі виходять на перше місце з-поміж джерел, із яких українці дізнаються новини. Це є викликом для журналістики в умовах війни.

«Постає питання: а де тоді місце журналістики та чи відчуватимуть журналісти відповідальність за інформацію, яку вони ширять? Адже в мережах жодної відповідальності, крім заборони мови ненависті, немає. Чи збережеться традиційна журналістика, якщо споживачі все більше поділяються на групи за інтересами та живуть у своїх інформаційних бульбашках, де поширюють інформацію не журналісти, а інфлюенсери, що мають свою мету в цьому. Та хай там як, але суспільство потребуватиме грамотних працівників інформаційного фронту, які дотримуються етичних стандартів, які прагнуть не просто заробити гроші, а й брати участь у розвитку своєї держави, особливо у час, коли існування її стоїть під загрозою», — вважає Оксана Майдан.

Олег Пастухов, координатор Фонду розвитку медіа Посольства США в Україні, у своєму вітальному слові наголосив на потребі дотримання стандартів інформаційної журналістики у воєнний час.

«Дотримання професійних стандартів багато в чому залежить уже від тих журналістів, які приходять у професію зараз. Існують величезні виклики перед свободою слова у будь-якій країні, а поготів в тій, що перебуває у стані війни». Стандартам під час війни буде присвячено окрему панельну дискусію з-поміж восьми, запланованих на заході».

Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики, продовжив дискусію так: «З одного боку, справді, соцмережі стають популярнішими. Але це також і вікно можливостей для традиційних медіа. Адже і національний телемарафон веде перед за переглядами та довірою. Крім того, у часи війни протидія дезінформації є одним із ключових завдань. Дуже вагомою є координація діяльності різних ЗМІ. У перші дні війни єдиний телемарафон був системою страхування та запобіжником від відключення каналів. Якби вони працювали поодинці, то змушені були би вимикати ефір через нездатність проводити цілодобове мовлення».

Так заступник очільника МКІП пояснив потребу суспільства у традиційних ЗМІ. Про те, як їм виживати, зокрема й фінансово, теж ідеться на одній із панелей у рамках конференції.

Трансляцію всіх дискусій можна подивитися тут.  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY