detector.media
05.08.2022 09:29
У Литві проти Шарія порушили справу про відмивання грошей – Фейгін
У Литві проти Шарія порушили справу про відмивання грошей – Фейгін
У рамках розслідування вивчають питання, звідки проросійський блогер отримав 670 тисяч євро. Фейгін стверджує, що тому перевели ці кошти з Росії.

Генпрокуратура Литви порушила стосовно проросійського блогера Анатолія Шарія справу щодо відмивання грошей. Про це розповів російський правозахисник Марк Фейгін. Як він повідомив, справу порушили за його заявою, він передав слідству документи, які нібито доводять, що Шарій отримував гроші з Москви.

Фейгін також виклав уривок аудіозапису, на якому, за його словами, Шарій у суді розповідає історію про те, як отримав 670 тис. євро у 2019-му та 2020 роках. За словами блогера, він отримував ці кошти нібито від Google. Крім цього, Шарій стверджує, що задекларував їх. У відповідь на запитання, чому кошти переводили громадяни Росії, блогер сказав, що росіяни не переводили йому коштів. На запитання, коли саме він задекларував ці гроші, Шарій відмовився відповідати. Він також заявив, що інформацію про те, що росіяни переводили йому кошти, «взяли з українських соцмереж».

У фрагменті аудіозапису також йдеться про те, що кошти Шарій нібито задекларував в Іспанії, хоча начебто був на той час постійним мешканцем Литви. На це Шарій сказав, що не є постійним мешканцем Литви з 18 січня 2022 року.

За словами Фейгіна, на Шарія може очікувати екстрадиція до Литви, а звідти – видача Україні. Крім цього, правозахисник стверджує, що блогер придбав будинок в Іспанії на гроші, отримані від Росії.

Читайте також: 

Нагадаємо, в Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через те, що він проводив розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон-ґрата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

Після початку повномасштабної агресії РФ РНБО призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією. Серед них й так звана «Партія Шарія». 3 травня Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій.

5 травня СБУ повідомила, що в Іспанії затримали підозрюваного у державній зраді  пропагандиста Анатолія Шарія.

Пізніше іспанський суд відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

В Україні Шарія підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

За словами Фейгіна, проти блогера також поновили справу за ч.1 ст. 156 КК України (домагання дитини для сексуальних цілей).

Фото із соцмереж Анатолія Шарія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY