detector.media
04.08.2022 15:19
ЗМІ написали, що росіяни використали для пропагандистського ролику кадри з українського кліпу. Насправді, це може бути не так
ЗМІ написали, що росіяни використали для пропагандистського ролику кадри з українського кліпу. Насправді, це може бути не так
У музичному відео гурту «Енджі Крейда» та російському пропагандистському ролику дійсно є одні й ті ж кадри, але насправді будь-хто може завантажити їх із фотостоку безкоштовно.

Наприкінці липня російська пропаганда випустила англомовний відеоролик, що закликає європейців переїжджати до Росії, мовляв, там дешеві енергоносії, а «зима близько». Серед нібито плюсів РФ у відео перелічуються російська кухня, література, архітектура, жінки та інше. 

Після виходу ролику користувачі мережі звернули увагу, що в російському відео використані кадри з дівчиною, яка має гетерохромію – різний колір очей. Ті самі кадри присутні в кліпі українського гурту «Енджі Крейда» на пісню «Враже», що вийшов наприкінці травня.

Низка українських ЗМІ, серед яких УНІАН, «Обозреватель» та інші, повідомили, що російська пропаганда вкрала кадри з українського кліпу. 

«Детектор медіа» з'ясував, що це може бути не зовсім так, коли зв'язався з дівчиною, чиє зображення використане в обох відео.

Українська модель Софія Капітонова розповіла ДМ справжнє походження цих кадрів. Виявилось, що зроблені вони були два роки тому – дівчина брала участь у зйомці для студії йоги. З того часу, розповідає Софія, їй доводилось бачити своє обличчя навіть на рекламі курсів ясновидців.

«Я підписала договір про те, що фотограф може використовувати фото, і фотограф злила матеріал на фотосток. Зйомка була аж два роки тому, і весь цей час я бачу своє обличчя на рекламі курсів з ясновидіння, рекламі розкладів карт таро, тепер це.

Коли відео використали для кліпу "Енджі Крейда", я не засмутилася, гарна пісня. А для пропаганди, звичайно, жахливо, тішить лише те, що відео більше стало мемом, ніж справжньою пропагандою. Зрозуміло, ніхто мені за це не платить, оплачуваною була тільки зйомка два роки тому», – розповіла вона.

Кадри із Софією і справді можна безкоштовно завантажити на фотостоці. Вимагати видалення свого зображення з будь-якого відео дівчина не планує – «зараз інших справ та переживань вистачає».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY