detector.media
03.08.2022 17:25
Набув чинності закон про обов'язкове страхування журналістів у зоні бойових дій
Набув чинності закон про обов'язкове страхування журналістів у зоні бойових дій
Документ зобов'язує роботодавців зі сфери ЗМІ подбати про захист для воєнкорів.

Набув чинності закон щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють в районах ведення воєнних (бойових) дій №7367.  1 серпня його підписав президент Володимир Зеленський, йдеться на сайті Верховної Ради.

Документом передбачено нові вимоги до медіа у питаннях роботи журналістів на фронті. Зокрема, ЗМІ зобов'язані забезпечувати своїх працівників засобами захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками.

Крім того, закон передбачає обов'язкове страхування журналістів за рахунок роботодавця на випадок поранень під час висвітлення перебігу війни та подій на окупованих територіях.

Також у документі йдеться про обумовлену суму одноразової грошової допомоги медійникам у разі поранення. Така допомога буде складати 50 прожиткових мінімумів замість «до 50-ти», як було зафіксовано в законодавстві раніше. 

Нагадаємо, на початку травня в Україні розпочав роботу Міжнародний фонд страхування журналістів. Звернутися до нього можуть представники незалежних медіа, які вирушають у зону бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення).

На кінець червня 2022 року управління зв’язків із громадськістю української армії видало 10088 дозволів на роботу журналістів у зоні бойових дій, в тому числі акредитувало понад шість тисяч іноземних журналістів. На відміну від них, українські медіа здебільшого не забезпечують страхуванням своїх працівників, які їдуть на фронт висвітлювати війну.

Фото: «Суспільне. Донбас»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY