detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
02.08.2022 21:54
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 серпня
Фотосесія Зеленської, конфлікт у Сербії, експорт зерна, загибель Олексія Вадатурського.

У блоці каналу «1+1» медіаексперт Денис Путинцев сформулював меседж, який, на його думку, хотіли передати автори фотосесії  Олени Зеленської в журналі Vogue: «Геніальна фотографка Енні Лейбовіц змогла відтворити у світлині те, що зараз відчуває кожна жінка в Україні».

Юрій Федоров у контексті візиту на Тайвань спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі проаналізував конфлікт між материковим Китаєм і Тайванем, а також їхню економічну взаємозалежність, а керівниця порталу «Балканський оглядач» Наталя Іщенко (у цьому блоці була протитрована як просто «журналістка») — конфлікт у Сербії. Оглядачка наголосила, що саме проросійські ЗМІ максимально розпалювали і нагнітали увагу навколо конфлікту, оскільки їм важливо, щоб світ забув про Україну. Цього дня Наталя Іщенко виходила на зв'язок зі студією ще двічі — в блоках каналів UA та «Інтер».

Головний редактор порталу «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах прокоментував розірвання «зернового» контракту між Україною  і Єгиптом зокрема і відносини між Україною й різними країнами арабського світу загалом: «Країни, які давно тягнуться до Європи і мають з Європою тісні зв’язки, як Марокко, максимально проти Росії та підтримують Україну. А такі країни, як Алжир, повністю військово залежать від Росіґ, тому підтримують її на дипломатичному рівні».

Анна Жарова з Ізраїлю розповіла про роботу громадських діячів, які підтримують Україну і роблять все, щоб тема війни в Україні не зникала в Ізраїлі з порядку денного. А також про активізацію провокаторів, чиї антиукраїнські виступи спонсорує російське посольство.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачов прокоментував вихід з порту Одеси першого судна, завантаженого українською кукурудзою, і плани зернового експорту через розблоковані порти. Згадуючи загиблого у Миколаєві засновника і гендиректора «Нібулону» Олексія Вадатурського, Микола Горбачов зазначив: «Він був максимальним оптимістом, навіть втративши багато через вторгнення і блокування порту Миколаєва, він усім казав, що все буде добре, почав будувати термінал на Дунаї і до останнього вірив у найкраще».

У денному блоці каналу UA політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна» Владислав Фарапонов оцінив шанси, що США визнають Росію державою-спонсоркою тероризму, а також розповів про рухи за незалежність усередині Сполучених Штатів, зокрема про рух за незалежність Каліфорнії і Техасу. Втім усі ці рухи припинилися під час епідемії коронавірусної хвороби, коли штати побачили переваги взаємодопомоги і спільної економіки.

Заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк прокоментувала фейки, які у величезній кількості запускає російська пропаганда, щоб посіяти паніку серед українців, а також розповіла, як боротися з фейками та контролювати свої емоції, споживаючи контент.

У блоці каналу «Інтер» про ситуацію у Косово і провокації, які призвели до загострення конфлікту, говорив колишній посол України в Хорватії і Боснії і Герцеговині Олександр Левченко. На думку дипломата, президент Сербії Александар Вучич стримано реагує на ситуацію і прагне стримати обидві сторони, однак Росія намагатиметься розхитати конфлікт задля відвертання уваги НАТО і ООН від України.

Радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко розповів про розслідування теракту в Оленівці та обставин загибелі Олексія Вадатурського.

Російський політик Максим Кац висловився про списки «іноагентів»: «Влада намагалась зробити список людей, які будуть соціальними вигнанцями, а вийшло навпаки – якщо ти іноагент, до тебе зростає довіра у мислячих людей, тебе всі з цим вітають».

У вечірньому блоці каналу UA історик Ярослав Чорногор спрогнозував роль НАТО в українсько-російській війні: «Після саміту в Мадриді НАТО активно пророблятиме різні сценарії протистояння і захисту від російського флоту, але реальних дій від НАТО не буде». Експерт говорив українською із закадровим перекладом.

Директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Максим Яковлев назвав ймовірне визнання Росії держави-спонсоркою тероризму «сміливим і важливим кроком з боку США». За словами Яковлєва, це призведе до ще більшої ізоляції і серйозних наслідків для економіки Росії, бо компанії, які ще не вийшли з Росії, муситимуть вийти в обов’язковому порядку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY