detector.media
02.08.2022 13:00
ЦПД виявив понад 100 іноземних журналістів, політиків та експертів, що підіграють Росії у своїх заявах
ЦПД виявив понад 100 іноземних журналістів, політиків та експертів, що підіграють Росії у своїх заявах
Найбільшу небезпеку, на думку ЦПД, становлять експерти, які заявляють про підтримку України і засуджують російську агресію, але схиляють Україну до так званих перемовин і виступають проти постачання озброєння.

Центр протидії дезінформації при РНБО виявив понад 100 іноземних журналістів, політиків, військових та науковців, що підіграють Росії у своїх заявах, хоча більша частина з них і співчуває Україні або засуджує російську агресію. Про це в інтерв'ю «Українському радіо» розповів виконувач обов’язків керівника ЦПД Андрій Шаповалов.

«Під час аналізу іноземного інформаційного сегмента наші аналітики виявили понад сотню таких науковців, військових, журналістів, політиків, яких умовно можна поділити на три категорії. Перші ― неприховано підтримують ідею путінського режиму, це десь 20 % від загалу. Вони абсолютно відверто і щиро підтримують ідеї нацизму.

Друга категорія ― ті, що співчувають народові України, але виправдовують дії РФ, їх 60% від загальної кількості.

І третя категорія ― заявляють про підтримку України і засуджують російську агресію, але схиляють Україну до так званих перемовин і виступають проти постачання озброєння нашій державі, їх близько 20%», ― зазначив Шаповалов.

За його словами, найбільшим викликом для інформаційної безпеки України є третя група експертів. Здебільшого це впливові персони, аналітики, депутати Європарламенту, міжнародні журналісти.

Шаповалов також зазначив, що найбільш слабким місцем великих іноземних ЗМІ стало намагання зберегти баланс у новинах про війну в Україні. Зокрема, вирішити, чи подавати позицію держави-агресора та в якому вигляді.

«Саме цього Путін і намагається досягти ― щоб його запитували, щоб цікавилися його думкою, бо він має власне бачення. Він несе абсолютну дурню, а журналіст вимушений її ретранслювати, бо ж узяв інтерв’ю! На жаль, ворог зловживає нашою прихильністю до цінностей. Це найголовніше, що треба розуміти, коли ти береш інтерв’ю в агресора. Він над тобою просто сміється вголос, каже на чорне біле і "ви ж обов’язково про це напишіть". На цю дилему маю чітку відповідь: давати слово агресору ― це не є правильним», ― додав в.о. керівника ЦПД.

Раніше повідомлялось, що Росія платить по 2000 євро на місяць журналістам і політикам Болгарії за поширення своєї пропаганди.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY