detector.media
01.08.2022 14:00
Лубінець: Інститут омбудсмана в Україні занадто бюрократизований, а результати його аудиту – невтішні
Лубінець: Інститут омбудсмана в Україні занадто бюрократизований, а результати його аудиту – невтішні
Дмитро Лубінець: «Не моя функція давати оцінку, це мають робити відповідні органи, але я чітко розумію, що мені треба повернути довіру».

1 липня Верховна Рада призначила нового Уповноваженого з прав людини – ним став нардеп Дмитро Лубінець. У першому для української преси інтерв’ю, яке він дав виданню Lb.ua, Лубінець розповів про своє бачення роботи інституту омбудсмана та критичні зауваження до нього.

«По-перше, побачив, що інституція занадто забюрократизована — особисто омбудсман повинен погоджувати практично все. Юридично, на мій погляд, омбудсман повинен займатися в першу чергу розглядом звернень громадян України, як це визначено законодавством. На мій погляд, результат діяльності омбудсмана — це в першу чергу результати діяльності команди, які будуть втілені в конкретні речі з захисту громадян», — зазначив Лубінець.

Він висловив думку, шо отримав інституцію «в умовах шаленої недовіри», а результати проведеного аудиту є «невтішними».

«У нас відбувся аудит Рахункової палати. Наразі я отримав цей звіт. Висновки невтішні. І думаю, що для того, щоб відновити довіру до цієї інституції, я отримав цю інституцію в умовах шаленої недовіри, це пов’язано зі скандалами, звинуваченнями попереднього керівника.

Напевно, не моя функція давати оцінку, це мають робити відповідні органи, але я чітко розумію, що мені треба повернути довіру. І я можу це зробити своїми діями. Я не буду нічого приховувати. Я надам можливість публічного доступу до цих документів. Так само готовий направити їх до всіх правоохоронних органів, нехай вони приймають рішення, чи були порушення», — додав Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, 21 червня кандидатуру Лубінця на посаду омбудсмана вніс спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук. Призначення Лубінця підтримав комітет Верховної Ради із питань прав людини, який він очолював. 

Українські правозахисники висловили сумніви, що Лубінець відповідає визначеним законом вимогам та має відповідний досвід. Також вони вважають, що інститут омбудсмана не може працювати в Україні належним чином, доки законодавство дозволяє звільняти Уповноваженого через висловлення йому недовіри.

31 травня Верховна Рада підтримала звільнення Людмили Денісової з посади Уповноваженого ВРУ з прав людини. «Слуги народу» критикували Денісову за те, що вона не їздила в Білорусь і Росію, куди незаконно депортують українців, а проводила час «у теплих Європах». Також «слугам народу» була «незрозумілою концентрація медійної роботи омбудсманки на багаточисельних деталях "сексуальних злочинів, вчинених у неприродній спосіб", та "зґвалтуваннях дітей" на окупованих територіях, які вона не могла підтвердити доказами». 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY