detector.media
01.08.2022 11:52
Нагороду імені Леоніда Кантера 10-го фестивалю «Кіносарай» здобув фільм Мирослави Клочко і Анатолія Татаренка
Нагороду імені Леоніда Кантера 10-го фестивалю «Кіносарай» здобув фільм Мирослави Клочко і Анатолія Татаренка
Переможцями стали українські стрічки «Хороший хлопчик», «Пелюшковий торт» і «Хайт».

10-ий ювілейний фестиваль «Кіносарай» оголосив імена переможців. Нагородження відбулося на Венеційському острові у Києві, повідомляє кореспонденка «Детектора медіа». Через війну організатори локальної події на хуторі «Обирок», що на Чернігівщині, перенесли проведення фестивалю до столиці.

Спеціальну нагороду імені режисера Леоніда Кантера, який був одним із засновників кінофестивалю, здобув фільм «Мир і спокій» Мирослави Клочко і Анатолія Татаренка. Сценаристом виступив львівський драматург та сценарист Андрій Бондаренко. За формулюванням журі, фільм відзначено «за пристрасть і вогонь». Його автори «з вогнем і пристрастю досліджують питання самоідентифікації і пошуку рівня впливу генетики і досвіду на становлення людини». «Мир і спокій» є експериментальною розповіддю про кілька поколінь українців: від історії про те, як хату прабабусі на початку минулого століття спалив чоловік-аб’юзер, до нинішньої великої війни з Росією, що може будь-якої миті зруйнувати будинок оповідача у Львові.

Переможцем у міжнародному ігровому конкурсі «Кіносараю» став короткометражний фільм «Хороший хлопчик» Марії Пономарьової спільного виробництва України та Нідерландів. У стрічці йдеться про бізнес-аналітика Андрія, який поєднує закордонні відрядження із піклуванням про свого батька, намагаючись виборсатись із рутини і несподіваної трясовини на своєму шляху.

Кадр із фільму «Хороший хлопчик» з сайту ОМКФ

В українському короткометражному конкурсі ігрових фільмів найкращою члени журі назвали стрічку «Пелюшковий торт» Анастасї Бабенко. Це історія про те, як народження сина відкриває для молодого подружжя нові риси їхніх стосунків та ризиковані грані життя.

В українському короткометражному документальному конкурсі перемогла стрічка «Хайт» Сашка Протяга. Робота з елементами експериментального кіно дотепно досліджує андеграундний Маріуполь 2068-го року, «де розмовляють не лише українською, російською, суржом, але й також румейською та урумською — мовами надазовських греків». Фільм було знято за два місяці до початку повномасштабного вторгнення Росії. Назва «Хайт» походить від назви кримськотатарського святкового народного танцю хайтарма. У стрічці представлені її електронні варіації.

Приз за найкращий фільм у міжнародному документальному конкурсі здобула робота іспанського кінорежисера Артуро Дуеньяса Херрери «Дахла. Кіно та забуття». За словами членів журі фестивалю, картина зацікавлює своєю розповіддю про «народну боротьбу за виживання та політичне самовизначення», а її автор «підважує етнографічні й колоніальні стереотипи та балансує на межі спостереження і заангажованості». У фільмі йдеться про життя спільноти на півдні Алжиру, де розташовано табір біженців із Сахари. Попри дефіцит найнеобхідніших речей і продуктів, там відбувається міжнародний кінофестиваль. 

Переможцем конкурсу «Сталий розвиток» став документальний фільм «Відродження річок» проєкту Water Stories. Це докладна історія, знята у виразному стилі National Geographic у найпосушливішому регіоні Індії, Раджастані. Фільм показує, як доктор Раджендра Сінгх навчає місцеву спільноту зберігати дощову воду та який вплив це має на довкілля.

Перемогу у міжнародному конкурсі анімації члени журі, серед яких був відомий український режисер-аніматор Степан Коваль, присудили мистецькій ірландській стрічці «Самсара» Джонатана Мерфі та Мірони Мари.

У конкурсі підліткового кіно нагороду отримав фільм «Голос Генрієти» кандського кіномитця Матьє Гавро. Цей музичний фільм близький кожній людській душі, яка прагне співати і  страждає від недоброзичливих намірів.

Вручаючи нагороди, члени журі відзначили, що кіно і кінофестивалі сьогодні є формою спротиву України російської агресії. Завершився фестиваль 31 липня під акомпонемент сигналу повітряної тривоги.

Про здобутки фестивалю «Кіносарай» та про цінність для України локальних кіноподій читайте у нашому матеріалі незабаром.

Нагадаємо, до складу журі кінофестивалю увійшли: 

Документальний конкурс:

Олександр Телюк — кінознавець, режисер, керівник кіноархіву Національного центру Олександра Довженка.

Аліна Горлова — режисерка документальних та ігрових фільмів, режисерка монтажу, продюсерка. Отримувала нагороди на фестивалях DOK Leipzig, IDFA, Go East, Las Palmas, Festival dei Popoli та інших.

Олексій Радинський — кінорежисер. Його фільми брали участь у Роттердамському кінофестивалі, Kurzfilmtage Oberhausen, Docudays UA, Sheffield Doc Fest, МКФ «Молодість», Одеському МКФ та інших і були відзначені кількома нагородами.

Анімаційний конкурс та конкурс «Сталий розвиток»:

Євген Сивокінь— видатний український режисер анімаційного кіно. Лауреат мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука. З 2007 року — заслужений діяч мистецтв України.

Анна Ігнатова — кураторка дитячої та підліткової програм міжнародного фестивалю актуальної анімації та медіа-мистецтва LINOLEUM, фестивальна дистрибуторка студії «Новаторфільм».

Анатолій Лавренішин — український режисер, художник-мультиплікатор.

Ігровий конкурс:

Ольга Бесхмельниціна — кінопродюсерка. З 2016-го працює як продюсерка в ТОВ «Діджитал Реліджн» та ESSE Production House. У її творчому доробку — ігрові, документальні та анімаційні стрічки, що брали участь у багатьох кінофестивалях.

Катерина Горностай — кінорежисерка, володорка «Кришталевого ведмедя» у конкурсі Generation 14+ міжнародного кінофестивалю Berlinale 2021 року.

Людмила Чиркова — кіножурналістка, авторка і ведуча програми «Люди кіно».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY