detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
31.07.2022 21:58
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 липня
Російський неонацизм, експорт зерна, теракт в Оленівці, перемовини з РФ.

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» почав моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. «ДМ» публікує щоденні огляди ефіру, а також планує щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі і якісний аналіз мовлення. 

У блоці групи каналів StarLight Media аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд говорив про неонацизм у російській армії, зокрема про угрупування «Русічі». Також експерт розповів про ультраправі рухи у РФ, які пропагують ідею «Росія – для рускіх, Москва – для москвічєй», і насилля, зокрема вбивства, які росіяни скоюють через міжрасову ненависть.

Релігієзнавець Ігор Козловський охарактеризував РПЦ як церкву, яка «представляє вже не християнство. Християнство виступає за життя, любов і прощення. А РПЦ пропагує смерть, вбивство і, по суті, винищення цілого українського народу». Тому, нагадав Козловський, ПЦУ звернулася до Вселенського Патріарха щодо притягнення російського патріарха Кирила до канонічної відповідальності і позбавлення його Патріаршого престолу. Однак це, на думку релігіознавця, неодмінно призведе до розколу серед віруючих всередині України.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін коментував відносини між Африкою і Росією, а журналістка Фаріда Курбангалєєва говорила про знущання з українців на окупованих територіях під час так званої фільтрації. Крім цього, популяризатор космонавтики Віталій Єгоров розповів про вихід Росії із проєкту МКС і космічне співробітництво РФ з Китаєм: «Роскосмос був би радий працювати з Китаєм, але у Китаю в космосі власні інтереси».

У блоці каналу «1+1» обговорювали зокрема рішення влади Єгипту розірвати контракт на постачання зерна з України. Це повідомлення коментували заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук і політолог-міжнародник Максим Ялі. За словами Ялі, Єгипет не розірвав контракт: «Вони  заявили, що розуміють і готові до того, що українське зерно до них не потрапить, коли побачили обстріли порту Одеси. Звісно, в умовах голоду вони підпишуть тимчасовий контракт з будь-ким, і вибір упав на РФ».

Підготовку експорту зерна морським шляхом з українських портів прокоментував й директор Українського інституту морського права і безпеки Богдан Устименко. Він вважає дуже важливим політичним сигналом те, що гарантом цих домовленостей виступає президент Туреччини Ердоган.

Про ситуацію у Литві через напругу навколо Сувальського перешийку, яким транспортують товари РФ через Білорусь у Калінінград, говорив литовський дипломат, юрист, розвідник Даріус Юргелявічус. Він наголосив на тому, що литовська сторона була проти послаблення санкцій і заборон, але Єврокомісія вирішила питання на користь Росії.

У денному блоці каналу UATV говорили про теракт у Оленівці (воєнний експерт Валерій Рябих), Росію як державу-терориста та міф про «непереможність російської армії», який зруйнувала Україна (експерт-міжнародник Денис Москалик), «відмовників» воювати за РФ (правозахисниця Віра Ястребова). На думку Ястребової, справа не в гуманізмі чи небажанні ставати вбивцями. «Вони йшли сюди, думаючи, що їх зустрічатимуть квітами. А коли побачили цей жах, опір, цю кількість 200-х і 300-х, просто вирішили зберегти свої життя», — вважає експертка.   

Теракт в Оленівці був головною темою й у блоці каналу «Інтер». Про це йшлося в коментарях Петра Андрющенка, Павла Лисянського, Олександра Коваленка, журналіста і блогера Володимира Золкіна, російського журналіста Ігоря Яковенка

У вечірньому блоці каналу UATV дипломатка Юлія Осмоловська порушила складну тему перемовин з Росією. «Перемовини можливі тоді, коли обидві сторони вважають, що комунікацією можна вирішити проблеми. Наша сторона зараз розуміє, що силовим шляхом ми дійдемо саме до своєї перемоги, а перемовинами — тільки до визнання перемог РФ», — вважає Осмоловська.

Експертка-міжнародниця Вікторія Вдовиченко докладно розповіла про політичну ситуацію в Італії в зв’язку з відставкою прем’єра Маріо Драгі. Вдовиченко говорила українською, на її голос наклали синхронний закадровий переклад. Він був достатньо жвавим, але не без помилок. Так, перекладачка зокрема припустилася одної досить поширеної помилки: сказала «парламентером» замість «парламентарием». А ще  «він не колишній політик, він є лідером партії» (йшлося про Берлусконі) переклала як «он не большой политик»…

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY