detector.media
31.07.2022 11:35
«Росіяни поширюють відео катувань свідомо». Коментують Отар Довженко та Ольга Решетилова
«Росіяни поширюють відео катувань свідомо». Коментують Отар Довженко та Ольга Решетилова
Паралельно із терактом в Оленівці, де росіяни шляхом здійснення вибуху вбили десятки українських військовополонених та поранили ще кілька десятків, окупанти з РФ продовжують тероризувати українців й у соцмережах. Ворог поширив відео жорстоких тортур над українським військовим у полоні.

Журналісти інтернет-видання «Ґрунт» проаналізували, як працює російський інформаційний терор. Про це йдеться в огляді «Росія хоче, щоб ми боялися».

На питання про те, навіщо РФ поширила відео жорстокого катування та вбивства українського військовополоненого, відповіли експерт «Детектора медіа» Отар Довженко та координаторка Медійної ініціативи з прав людини Ольга Решетилова.

Як зауважив Отар Довженко, ролик із полоненим не могли би зняти, а тим паче поширити без відома російського військового керівництва: «Це не лише воєнний злочин, який суперечить міжнародному законодавству про поводження з полоненими, а й військовий злочин – він порушує законодавство і статути російської армії. Тому, роблячи і фіксуючи на відео щось подібне, російські військові повинні були бути впевненими, що їм за це нічого не зроблять».

Метою пропагандистів було залякування і травмування українців, вважає експерт, і журналісти їм у цьому допомагати не повинні. «Поширення таких відео не тільки травмує глядачів і викликає в них паніку, а й порушує права катованого і вбитого чоловіка, якого врешті-решт впізнають, і в якого є рідні та близькі. Якщо ніяк не виходить промовчати, можна обмежитись якнайзагальнішим описом», – пояснює Отар Довженко.

Координаторка Медійної ініціативи з прав людини Ольга Решетилова наголошує: росіяни хочуть, аби ми бачили знущання над полоненими. Про це свідчать показові огляди «азовців», які росіяни проводили на камеру, коли наші бійці виходили із «Азовсталі». Смертні вироки нашим військовим, що їх виносить «влада» так званих ДНР та ЛНР, та принизливі «паради», у яких окупанти у 2014 році примушували брати участь військовополонених, також мають на меті тероризувати українське суспільство.

«Я бачу зростання інтенсивності цієї теми. Як правило, такі болючі гуманітарні теми для українського суспільства використовують перед якимось важливими подіями, намагаючись підняти ставки й розкачати українське суспільство, викликають емоційні “гойдалки” і доводять нас до емоційної межі», – сказала Ольга Решетилова.

Вона переконана: «Росіяни традиційно використовують тему військовополонених заручників, розуміючи, що вона дуже відгукується в українському суспільстві, і, таким чином, вони інформаційно качають його».

Переглядати подібні відео та працювати з ними слід професіоналам, які документують злочини та проводять експертизи, а переважна більшість мейдійників внаслідок перегляду такого контенту може наразитися на психологічну травму, зауважує експертка.

Тред від українського користувача Your Kotek Gnanbu у Twitter, де той розповідає про катування полоненого і оприлюднює фото ката, отримав два мільйони переглядів. Частина з них – від іноземної аудиторії. На цей злочин відреагували й західні журналісти, громадські діячі. Американський військовий експерт Джон Спенсер і радник Конгресу США Пол Массара публічно закликали світ надавати Україні більше зброї. Крім цього, 30-31 липня у кільканадцятьох містах в різних країнах світу відбулися мітинги, учасники яких засудили дії РФ щодо полонених.

Нагадаємо, відеозапис катування українського полоненого спочатку опублікував один із російських Telegram-каналів, де часто поширюють матеріали про знущання над українцями. У соцмережі потрапив і запис власне знущань, і відео з тілом страченого згодом українського військового.

Після цього радник голови МВС України Антон Геращенко у своєму Telegram-каналі опублікував особисті дані російського ката (на фото), який вчинив насилля над військовополоненим та поширив це відео.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY