detector.media
30.07.2022 16:56
Асоціація родин захисників «Азовсталі» провела акцію з вимогою визнати РФ країною-терористом
Асоціація родин захисників «Азовсталі» провела акцію з вимогою визнати РФ країною-терористом
«Російська сторона взяла на себе зобов'язання перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров’я українських захисників. 29.07.2022 р. ця гарантія була цинічно порушена», — заявляють рідні захисників.

Після трагедії в Оленівці рідні військовополонених з «Азовсталі» вийшли на акцію в Києві, щоб закликати світову спільноту визнати РФ державою — спонсором світового тероризму. Вони зібралися в суботу на Софійській площі в Києві, повідомляє «Суспільне».

Також Асоціація родин захисників «Азовсталі» опублікувала звернення до міжнародної спільноти. А Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що країна вимагає міжнародного розслідування та чекає від РФ список жертв.

У своєму зверненні Асоціація родин захисників «Азовсталі» закликала світ засудити ці дії Росії та покарати винних у воєнних злочинах, злочини проти людяності та геноциду українського народу.

«Ми вимагаємо визнати росію державою-спонсором тероризму, яка не дотримується норм Женевських конвенцій та порушує усі правила ведення війни, — йдеться у тексті звернення. — Вимагаємо від ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста, які гарантували збереження життя українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Росією та направити своїх представників на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії для з’ясування обставин трагедії, стану здоров’я поранених та інших військовополонених, сприянні у передачі тіл загиблих військовополонених українській стороні».

Тим часом Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що Росія ігнорує його звернення щодо трагедії в Оленівці:

«29 липня, одразу після появи інформації про вбивство українських Захисників які утримувалися в колонії Оленівки, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими звернувся до представників противника з вимогою надати списки всіх загиблих і поранених внаслідок теракту. Всі поранені мають отримати належну медичну допомогу, а тіла загиблих воїнів повинні бути повернені для належного поховання. Наразі представники окупанта не надали жодної відповіді на звернення».

Нагадаємо, міжнародна спільнота засуджує вбивство полонених в  на тимчасово окупованій території Донецької області та вимагає розслідування. 

Вибух на території колишньої виправної колонії у Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей, йдеться в спільній заяві Міністерства оборони, ЗСУ, СБУ, ГУР МОУ, Генштабу України.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 28 липня на території колишньої виправної колонії №210 в Оленівці був потужний вибух. Було зруйновано приміщення, де перебували полонені українці.

Точна кількість жертв досі не встановлена.

Фото: Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY