detector.media
28.07.2022 16:47
Євгенія Кравчук розповіла про нову «прошивку» законопроєкту «Про медіа»
Євгенія Кравчук розповіла про нову «прошивку» законопроєкту «Про медіа»
Євгенія Кравчук: Законопроєкт не регулює діяльність журналістів, ми надаємо їм статус та права через можливість реєстрації онлайн-медіа, проте не вказуємо їм, що робити.

Заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук розповіла про нюанси нової редакції законопроєкту «Про медіа».

«Ми активізуємо роботу над головним медійним законом країни, адже останнім часом сталося багато знакових подій, які впливають на галузь. Реформа медіа була однією з перших вимог ЄС щодо України і зараз, із наданням статусу кандидата, постала ще гостріша необхідність прийняття закону про медіа, зменшення впливу приватних інтересів у сфері медіа та посилення ролі медійного регулятора», – повідомила Кравчук у фейсбуці.

За словами Кравчук, нова «прошивка» законопроєкту включає низку важливих змін:

Кравчук додала, що законопроєкт не регулює діяльність журналістів: «Ми надаємо їм статус та права через можливість реєстрації онлайн-медіа, проте не вказуємо їм, що робити».

У фейсбуці та у коментарі «Детектору медіа» Кравчук повідомила, що зустріч робочої групи та індустрії щодо новацій у законопроєкті відбудеться у вівторок, 2 серпня.

27 липня нардепи внесли доповнення до законопроєкту «Про медіа», комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики має розглянути їх найближчим часом.

Законопроєкт «Про медіа» був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам. 19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Також документ передбачає розширення повноважень регулятора — Нацради з питань телебаченні та радіомовлення.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України в ЄС.

На думку голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, закон про медіа стане однією з найбільш дискусійних євроінтеграційних ініціатив, які планує ухвалити український парламент.

Громадські організації, які працюють у сфері ЗМІ, закликали владу відкрито обговорити, доопрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа.

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY