detector.media
28.07.2022 12:46
Нацрада хоче стягнути штраф з каналів Мураєва та «ТРК "Здоров’я"» через суд
Нацрада хоче стягнути штраф з каналів Мураєва та «ТРК "Здоров’я"» через суд
Штрафи мовникам були призначені на початку поточного року, однак компанії їх досі не сплатили.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернеться до суду з позовом про стягнення штрафів з каналів «Наш» (ТОВ «Наш 365»), «Максі ТВ» (ТОВ «Наша Прага») та «ТРК "Здоров’я"». Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 28 липня.

Усі три мовники не сплатили штрафи у 30-денний термін, передбачений законодавством. Через це за кожен прострочений день нараховується пеня у розмірі 1%.

Нацрада дала вказівку своєму апарату нарахувати пеню та підготувати звернення до суду з позовом про стягнення штрафів.

Штраф одеському ТОВ «ТРК "Здоров’я"» регулятор призначив 13 січня 2022 року за розпалювання релігійної ворожнечі. Нацрада зафіксувала в ефірі каналу трансляцію програми «Український формат», виробником якої була юридична особа Першого незалежного ТОВ «Тайм Медіа». Токшоу вели Діана Панченко та Ростислав Сухачов. У рамках програми вийшли інтерв’ю з Іллею Кивою та Олегом Волошиним. За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, під час цих ефірів депутати виголошували висловлювання, які мали ознаки мови ворожнечі і за своєю суттю збігалися із пропагандистською позицією РФ.

Канали Євгена Мураєва «Наш» і «Максі ТВ» свої штрафи, кожен на 24 934,05 гривень, отримали на засіданні 10 лютого 2022 року. На каналі «Наш», згідно із результатами перевірки яку провела Нацрада, українська мова лунала в ефірі лише 2 години 26 хвилин (8,71%), а обсяг передач недержавною мовою становив 25 годин 34 хвилини (91,29%). На телеканалі «Максі-ТВ» ці показники були зафіксовані на рівні 2 години 25 хвилин (8,68%) і 25 годин 35 хвилин (91,32%) відповідно. Нагадаємо, законодавством передбачена квота української мови для загальнонаціональних каналів на рівні 75%.

Окрім цього, програми власного виробництва на каналі «Наш» транслювались у повторі недержавною мовою без субтитрування українською.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY