detector.media
27.07.2022 19:55
Опубліковано проєкт нової редакції законопроєкту «Про медіа»
Опубліковано проєкт нової редакції законопроєкту «Про медіа»
Документ опубліковано як пропозиції керівництва комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики до законопроєкту «Про медіа», зареєстрованого ще у 2019 році. Найближчим часом комітет має опрацювати ці пропозиції.

Народні депутати внесли пропозиції до законопроєкту «Про медіа». Документ подали голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, перша заступниця голови комітету Ірина Констанкевич та заступниця голови комітету, голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Доповнення спрямовані на вдосконалення проєкту закону «Про медіа»  (№ 2693-д), який комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики у липні 2020 року рекомендував прийняти за основу Верховній Раді. Ці доповнення скерували до комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та мають розглянути найближчим часом.

Найбільше доповнень стосуються війни. Також у документі уточнено визначення онлай-медіа: «онлайн-медіа – медіа, що регулярно поширює інформацію у текстовій, аудіо, аудіовізуальній чи іншій формі у електронному (цифровому) вигляді за допомогою мережі Інтернет на власному вебсайті, крім медіа, які віднесені цим Законом до аудіовізуальних медіа».

Нагадаємо,законопроєкт № 2693-д «Про медіа» зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.

19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним.

Також документ передбачає розширення повноважень регулятора — Нацради з питань телебаченні та радіомовлення.

Ухвалення цього закону є однією з вимог для вступу України в ЄС.

На думку голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, закон про медіа стане однією з найбільш дискусійних євроінтеграційних ініціатив, які планує ухвалити український парламент.

Відкрито обговорити, доопрацювати й ухвалити нове законодавство про медіа владу закликала група громадських організацій, які працюють у сфері ЗМІ.

Фото: Радіо Свобода

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY