detector.media
26.07.2022 10:02
На Закарпатті росіянина засудили до 7 років в'язниці за поширення інформації на користь Росії
На Закарпатті росіянина засудили до 7 років в'язниці за поширення інформації на користь Росії
За словами самого підсудного, він поширює різного роду інформацію на замовлення вже понад 20 років. Злочину в своїх діях він не бачить.

На Закарпатті росіянина Сергія Андрєєва засудили до 7 років позбавлення волі за пособництво у захопленні державної влади. На це звернув увагу «Судовий репортер».

За інформацією слідства, ФСБ завербувала Андрєєва в травні 2019 року, коли чоловік проживав на території РФ. Потім він переїхав до України, де продовжив працювати на спецслужби: за винагороду збирав і пересилав інформацію про суспільно-політичні та економічні процеси.

2 березня 2022 року, перебуваючи у місті Свалява, Андрєєв отримав від представника спецслужби РФ завдання підготувати та опублікувати в українських ЗМІ низку статей. У цих матеріалах зокрема йшлося про те, що «деструктивні дії київської влади призводять до мародерства та загибелі українських військовослужбовців», «місцеві еліти евакуювали свої сім'ї на Захід України та в інші країни», а «громадяни великих міст, таких як Київ, Дніпро, Запоріжжя, Харків, Одеса, можуть самостійно вигнати націоналістичні угруповання і тим самим врятують міста і себе».

5 березня росіянина заарештували разом зі співмешканкою, громадянкою України, яка допомагала йому в цій антиукраїнській діяльності. Під час обрання запобіжного заходу Андрєєв визнав, що справді робив те, що йому ставлять у провину, але не вважає це злочином. За його словами, він з 1990-х років заробляє шляхом поширення різного роду інформації через ЗМІ та соцмережі.

Андрєєв розповів у суді, що побачив у мережі замовлення на підготовку матеріалів, які надалі треба було поширити в українській пресі. Він подав заявку, з ним зв’язалася особа і запропонувала певні тези. За словами підсудного, він запросив за роботу 5000 доларів, однак йому відмовили. Сторона обвинувачення надала в суді докази того, що Андрєєв мав заготовлені тези, які мав поширювати в групах у соцмережах.

Суд ухвалив рішення, що підсудний, який є громадянином РФ, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну сприяв формуванню антиукраїнської ідеології. Чоловіка засудили до 7 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 109 (дії з метою захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Його співмешканці дали умовне покарання: 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у 3 роки.

Нагадаємо, днями мешканка Черкас отримала судовий вирок за образу військового у фейсбуці. У суді вона «щиро розкаялася» та попросила вибачення. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY