detector.media
24.07.2022 10:16
Команда «Схем» з’ясувала, чи лишилися бізнес-партнери Зеленського по «Кварталу 95» засновниками кінокомпаній у РФ
Команда «Схем» з’ясувала, чи лишилися бізнес-партнери Зеленського по «Кварталу 95» засновниками кінокомпаній у РФ
Журналісти проаналізували документи російських компаній «Грин Филмс» та «Платинумфильм».

Кіпрська фірма бізнес-партнерів президента України Володимира Зеленського вийшла зі складу засновників московської фірми «Грин Филмс». Разом із цим вони залишаються серед бенефіціарів іншої російської компанії – ООО «Платинумфильм». Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту «Схеми: корупція в деталях» «Соратники Зеленського по "Кварталу" вийшли із засновників однієї зі своїх кінокомпаній у Росії»

Журналісти «Схем» опублікували документи, згідно з якими 6 квітня 2022 року із засновників ООО «Грин Филмс» вийшла кіпрська компанія Green Family LTD, в якій мають частки перший помічник президента Сергій Шефір, а також Борис Шефір, Андрій Яковлєв і соратник Ігоря Коломойського Тімур Міндіч.

До березня 2019 року частку в цій кіпрській фірмі мав і Володимир Зеленський.

Тепер 50% ООО «Грин Филмс» володіє громадянка РФ Ольга Володимирівна Лосєва, а іншими 50% – власне «Грин Филмс». При цьому компанія перейшла під контроль осіб, пов’язаних із бізнес-партнерами Зеленського.

«Протягом 2013-2021 років Ольга Лосєва була керівницею російської компанії ООО "Смарт тв продакшн". У цей же час співвласником "Смарт тв продакшн" був Дмитро Глашкін. Цей же Дмитро Глашкін очолював «Грин Филмс» у той час, коли компанією володів Володимир Зеленський і його бізнес-партнери, він же залишається директором «Грин Филмс» і нині», – йдеться в розслідуванні «Схем».

Як з’ясували журналісти, «Грин Филмс» є збитковою компанією: за 2021 рік виручка склала майже 111 мільйонів рублів, а збитки за минулий рік – майже 10 мільйонів рублів.

Ще одну російську компанію – ООО «Платинумфильм» – продовжує контролювати на 49% кіпрська Green Family LTD, тобто Сергій і Борис Шефіри, Андрій Яковлєв і Тімур Міндіч.

Ця компанія теж не має значних прибутків. За даними аналітичної платформи «Спарк», у 2021 році виручка ООО «Платинумфильм» склала 50 тисяч рублів, а збитки – 30 тисяч рублів.

Студія «Квартал 95» та Сергій Шефір іще не надали коментарі «Схемам».

Нагадаємо, у 2021 році після виходу розслідування незалежної агенції «Слідство.Інфо» про офшори Володимир Зеленський визнав, що в 2012 році вдавався до використання офшорних компаній. Він пояснив це тиском на свій бізнес у той час.

Нагадаємо, фільм «Слідства.Інфо» «Офшор 95: таємниці бізнесу президента Зеленського» розкриває тему офшорного бізнесу Володимира Зеленського та його оточення. «Детектор медіа» аналізував цей матеріал і висвітлював резонанс, який спричинив вихід розслідування (починаючи зі спроби зриву прем’єри фільму).

Матеріал журналістів «Слідства.Інфо» став частиною міжнародного розслідувального проєкту Pandora Papers — глобального витоку документів про офшорні компанії, який розробляла міжнародна мережа The International Consortium of Investigative Journalists.

Ілюстрація – «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY