detector.media
Лєна Чиченіна
для «Детектора медіа»
22.07.2022 16:57
Російське телебачення краще за українське
Російське телебачення краще за українське
Має бути просто хороше, розважальне миле шоу. Під яке можна буде в‘язати шкарпетки чи прасувати білизну.

Просто вирішила трохи накинути на вентилятор вам у цей чудовий день :) Тому вибачайте.

Просто це правда. Вже кілька разів були у мене такі діалоги:

– Якого чорта ви дивитеся російський тєлік?

– Бо я люблю такі шоу. Про зірок, про письменників різних, про акторів. Он Галкін запрошує до себе якихось визначних російських культурних діячів, їхніх друзів. Усі сидять у великій красивій студії, регочуть, згадують молодість, фільми, пісні, концерти, епохи. Купа програм із зірками саме не шоубізу, а культури. У новинах завжди є хороші сюжети як не про театр Додіна, так про хуйодіна. А де у нас такі програмки, Лєна? Де? Де? Де їх подивитися? Ніде! То і отстань.

Ну десь орієнтовно така риторика.

Я точно знала, що займатимуся культурною журналістикою, ще у школі. Спочатку просто тому що подобалося, а на старших курсах стало зрозуміло, що у нас проблеми, товариші та панове. Серйознєйші. Практично у кожній редакції ти зустрічаєшся із позицією, що тема культури — це для бідних. Особливо на тєліку. На зйомку в, приміром, театр завжди відправляли найслабших журналістів, які і працювали відповідно. Запитайте режисерів про їхні фейспалми від питань.

Коротше, я триста разів уже про це писала. Про ці всі «культурки» та «бантіки». Взагалі не розумію, як мені вдавалося знаходити роботу і знаходити адекватні у цьому сенсі медіа.

А тепер ми всі говоримо про бойкот російської культури. І правильно. Але чи переосмислили телевізійники свою позицію щодо ігнору культури української?

Нам просто критично необхідно хоча б два-три шоу. Ось таких, простих, душевних, без срачу. Якісь суперечливі теми можна винести в інший формат. А тут — лише позитивне. І хай лише почнуть говорити, що рейтинги будуть низькі. Можу побитися об заклад, що така програма пам‘яті Руслани Писанки зібрала б огого. Так само, якби до ювілею Ади Роговцевої ії запросили б як головну героїню, у неї ж безліч неймовірних історій у загашнику. Інші теж хай згадують, говорять про ролі. Он вона у Дзідзя знялася в образі такої крутої багатійки, це ж мімімі. Про Богдана Ступку, Квітку Цісик, Станіслава Боклана, Наталю Сумську, Богдана Бенюка — та дофіга всього.

А «Шоу довгоносиків»! Ви уявляєте таку програмку зі спогадами про цей геніальний витвір? Те саме про «СВ Шоу». А про Володимира Івасюка. Та ви шо.

Це має бути просто хороше, розважальне миле шоу. Під яке можна буде в‘язати шкарпетки чи прасувати білизну. Без нудятини державних каналів та такої ж нудятини наших інтелектуалів.

Але я дуже здивуюся, якщо крупні канали таке забацають. Єдина надія на Суспільне. Без такого контенту на тєліку розмови про падлючого Толстоєвського можна запхати собі у портмоне.

Оригінал

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY