detector.media
21.07.2022 15:11
Виданню «Гречка» довелось видалити матеріал про укриття у вишах через «наполегливе прохання» правоохоронців
Виданню «Гречка» довелось видалити матеріал про укриття у вишах через «наполегливе прохання» правоохоронців
В обласному відділенні СБУ редакції пояснили, що матеріал можна буде публікувати лише згодом, після відповідних перевірок навчальних закладів та їхніх укриттів.

Кропивницькому виданню «Гречка» довелось видалити матеріал про укриття у вишах через «наполегливе прохання» правоохоронців. Про це повідомила у фейсбуці редакторка «Гречки» Анастасія Дзюбак.

Вона розповіла, що студент-практикант підготував матеріал про те, як навчатимуться студенти вищих навчальних закладів у Кропивницькому, зокрема приділив увагу стану укриттів. Для цього він особисто поспілкувався з керівниками університетів і зробив багато фото.

Матеріал вийшов на сайті «Гречка» 11 липня. За словами Анастасії Дзюбак, представники університетів телефонували в редакцію, щоб подякувати за увагу до цієї теми.

Проте вже 14 липня особисто редакторці зателефонували правоохоронці з вимогою зняти матеріал. Редакція виконала цю вимогу.

«Телефонували з пресслужби поліції області, передаючи інформацію від керівника поліції і посилаючись на вказівку обласної військової адміністрації. Наразі матеріал ми так і не відновили, поспілкувавшись вже з пресслужбою обласного СБУ, які сказали, що матеріал можна буде публікувати лише згодом, після відповідних перевірок навчальних закладів та їхніх укриттів», – розповіла редакторка «Детектору медіа».

Дзюбак зазначає, що вже після розмови з правоохоронцями вона зв'язалася з представниками університетів. Вони підтвердили, що надали лише ту інформацію, яку дійсно можна публікувати, оскільки ці дані розміщені на сайтах навчальних закладів.

За її словами, матеріал вирішили все ж таки зняти через чутливість теми.

«Я сама зараз у Кропивницькому, і коли телефонують і кажуть: "А якщо через ваші дії туди прилетить?", – мене це тригерить», – зазначила Анастасія Дзюбак.

Вона зауважує, що при цьому інформацію про укриття у школах і вишах продовжили публікувати пресслужби органів місцевого самоврядування, а матеріали, подібні до того, що довелося зняти на сайті «Гречки», протягом тижня вийшли у різних медіа по всій країні, зокрема й у медіа Кропивницького.

У зв'язку з цією ситуацією видання «Гречка» просить Інститут масової інформації пояснити, як має відбуватись взаємодія влади і силовиків з журналістами в умовах воєнного стану і хто має право втручатись в роботу медіа. Також видання пропонує організувати зустріч представників ЗМІ із силовиками, військовими, представниками органів влади, щоб обговорити ці питання.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY