detector.media
16.07.2022 14:35
Три роки закону про державну мову. Сайти теж мають перейти на українську
Три роки закону про державну мову. Сайти теж мають перейти на українську
Чинності набули всі норми, для яких передбачався трирічний перехідний період.

В умовах повномасштабної війни рівень підтримки української мови є безпрецедентним і незворотнім. Це відзначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у своєму вітанні з нагоди третьої річниці впровадження закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як акцентував мовний омбудсмен, особливістю закону стала «лагідна українізація»: імплементація окремих статей відбувається кожні пів року.

З 16 липня 2022 року розпочинається новий етап втілення норм мовного документу. Набирають чинності частина друга та шоста статті 27 мовного закону, які регламентують використання державної мови в інтернеті, мові інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах.

Також з 16 липня Уповноважений зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон. Штраф за перше порушення складатиме від 3400 до 8500 гривень, за повторне — від 8500 до 11900 гривень.

Детальніше статті закону проаналізував рух «Простір свободи».

Закон набув чинності 16 липня 2022 року. Нагадаємо, 25 квітня поточного року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 народних депутатів. 

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Ілюстрація — з фейсбук-сторінки мовного омбудсмена

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY