detector.media
14.07.2022 16:49
ОБСЄ відновить присутність в Україні найближчими тижнями – Карпентер
ОБСЄ відновить присутність в Україні найближчими тижнями – Карпентер
Майкл Карпентер: Офіс координатора проєктів відновить роботу в Україні. Росія не зможе ветувати роботу, оскільки він діятиме за рахунок внесків однодумців.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер в інтерв'ю для ТСН.ua повідомив, що присутність організації в Україні буде відновлено найближчими тижнями.

23 червня Росія заблокувала продовження мандата координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Вся діяльність Офісу координатора проєктів в Україні припинилась з 1 липня. У березні Росія заблокувала продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року.

За словами Карпентера, Офіс координатора проєктів відновить роботу в Україні, а Росія не зможе ветувати його роботу, оскільки він діятиме за рахунок внесків однодумців.

«Це дуже довга історія, і довга відповідь на ваше коротке запитання: як повернути роботу ОБСЄ в Україну, щоб вона працювала над усіма питаннями, над якими вона працювала раніше, але без можливості Росії накласти вето? Гадаю, ми знайшли шлях. Я гадаю, що найближчими тижнями, але, ймовірно, не більше ніж за місяць, ви побачите, що присутність ОБСЄ буде відновлено. Ну, фактично наразі є невеличка присутність у Києві. Але надалі вона буде відновлена у більшому масштабі», – сказав Карпентер.

За його словами, Росія не зможе ветувати роботу Офісу координатора проєктів, оскільки він діятиме за рахунок внесків однодумців.

«Ми говоримо про те, що раніше називалося Координатором проєктів ОБСЄ в Україні. Ймовірно, надалі він також називатиметься Координатором проєктів ОБСЄ в Україні. Але вони діятимуть за рахунок внесків однодумців. Тому ми не будемо вимагати від Російської Федерації грошей і вона більше не матиме права вето...Але я гадаю, що країни-учасниці та ОБСЄ вже втомилися від можливості Росії ветувати все. Тому що це абсолютно поза межами людської пристойності з огляду на війну, що триває», – пояснив посол.

Нагадаємо, 1 липня ОБСЄ припинила роботу Офісу координатора проєктів в Україні, через позицію Росії. Про це заявив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід.

З моменту свого розгортання в Україні у 1999 році, Офіс підтримував країну в її зусиллях щодо реформ, виконуючи важливу роботу в багатьох сферах, зокрема, реформи, боротьби з торгівлею людьми та підтримки країни в її зусиллях з гуманітарного розмінування до захисту навколишнього середовища та свободи ЗМІ.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY