detector.media
12.07.2022 21:42
Батько Максима Буткевича вважає, що фейки про нього поширюють, щоб влаштувати показове судилище
Батько Максима Буткевича вважає, що фейки про нього поширюють, щоб влаштувати показове судилище
На «Громадському радіо» вийшов випуск програми «Звільніть наших рідних» за участі батька правозахисника Олександра Буткевича та голови правління ГО «Громадське радіо» Андрія Куликова.

Перервати мораторій на мовчання щодо полону Максима Буткевича його рідних спонукала небезпека висунення фейкових звинувачень проти нього. Після полону правозахисник, один із засновників «Громадського радіо», військовослужбовець ЗСУ Максим Буткевич став одним із об’єктів російської пропаганди. Про це в ефірі «Громадського радіо» сказав Олександр Буткевич.

«Нагнітання [пропаганди] робиться для того, щоб створити підґрунтя, так звану «громадську думку», яка дасть потім підстави висмикнути його з середовища військовополонених і інкримінувати якусь окрему статтю злочину – тероризм, замах на державний устрій Білорусі чи Казахстану, – каже батько Максима Буткевича. – Наприклад, його називали «британським шпигуном» лише через те, що він свого часу працював у Лондоні на ВВС. Пропагандисти поширюють фейки про Максима з єдиною метою – влаштувати показове шоу-судилище. Оця небезпека спонукала нас припинити мораторій на мовчанку».

За словами Олександра Буткевича, насамперед він зателефонував до Головного управління розвідки. «Перед тим, як почати розголос, я звернувся до ГУР за консультацією. Всю інформацію надав. У відповідь отримав: "Ми вас почули". Що це означає, я й досі не розумію"», – каже він.

Батько полоненого захисника висловив вдячність всім, хто долучається до справи звільнення Максима. «Єдине, що ми можемо і мусимо робити, — максимально висвітлювати та поширювати правду про Максима, — переконаний Олександр Буткевич. — Це буде нейтралізацією тієї жахливої пропаганди Росії, яка продовжує ширитися та надзвичайно шкодить. Це надзвичайно важливо. Правда і тільки правда — єдине, що ми можемо протиставити російській брехні».

Востаннє, каже Олександр Буткевич, він контактував із сином у WhatsApp 18 червня. Максим тоді написав «усе гаразд».

Андрій Куликов наголосив, що під час полону Максим тримається гідно і залишається вірним своїм принципам. Про це свідчить відеозапис, який поширили російські пропагандисти: «В тому російському відео він дуже гідно поводився. Дивився в камеру, просто в очі тим, до кого він звертався. В його словах не було звинувачення, що їх завели в пастку. Він просто виклав факти. Це зайвий раз доводить, що Максим залишається вірним своїм принципам навіть у такій скрутній ситуації».

Увійшов до програми й архівний запис інтерв’ю з Максимом Буткевичем, у якому він каже, що взяв до рук зброю лише через надзвичайну для країни ситуацію: «Я все своє свідоме життя був антимілітаристом і залишаюся ним за переконаннями. Не вважаю, що мілітаристську структуру варто поширювати за межі секторів, для яких вона була створена. Однак у цей час я почуваю себе на своєму місці. В армії я не на все життя. Буду стільки, скільки потрібно, щоб захистити те, що найцінніше».

Нагадаємо, за даними батьків Максима Буткевича, їхній син потрапив у полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське на Луганщині. Двоє полонених зі взводу Буткевича, стверджує мати Євгенія Буткевич, виходили на зв'язок 25 та 26 червня. 

Де Буткевич перебуває зараз, в якому він стані, поки невідомо. За словами Євгенії Буткевич, питання щодо визволення її сина взяв під свій контроль Обʼєднаний центр із пошуку та звільнення полонених (його курують СБУ і Головне управління розвідки), але на всі запити рідним відповідають, що «справа опрацьовується». Іншої інформації немає.

У березні 2022 року Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ.

Фото з сайту «Громадського радіо»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY