detector.media
12.07.2022 13:32
Портнов виїхав із України у червні, прикордонники підстав не розкривають – «Схеми»
Портнов виїхав із України у червні, прикордонники підстав не розкривають – «Схеми»
Держприкордонслужба відмовилась коментувати інформацію джерел редакції «Схем» про виїзд Портнова.

Колишній перший заступник керівника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов виїхав з України 3 червня 2022 року через пропускний пункт у Закарпатській області.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (проєкт «Радіо Свобода») із посиланням на три незалежні одне від одного джерела.

За даними джерел, Портнов виїхав у сусідню Угорщину через пункт пропуску для автомобільного сполучення «Чоп (Тиса)».

Журналісти звернулися з інформаційним запитом у Держприкордонслужбу України з проханням пояснити, на яких підставах 48-річний Андрій Портнов покинув територію України під час дії обмежень для виїзду чоловікам призовного віку.

Адміністрація Держприкордонслужби у відповіді на запит «Схем» повідомила, що не надасть відповіді, оскільки «зміст запиту стосується надання персональних даних, що регламентується Законом України "Про захист персональних даних"».

Також журналісти «Схем» звернулись із запитом до СБУ з проханням повідомити, чи досліджують у Службі діяльність Андрія Портнова, зокрема його зв’язки з Російською Федерацією. Редакція оприлюднить відповідь, щойно вона надійде.

З квітня 2010 року Портнов був заступником голови Адміністрації президента та керівником управління з питань судової реформи. У розпал Революції гідності Портнова підвищили до першого заступника голови АП, він вів переговори з опозицією. Був одним із авторів «диктаторських законів» 16 січня.

Був противником Революції гідності. Напередодні масових розстрілів на Майдані закликав «радикалів» здати зброю та «уникнути суворого покарання».

У лютому 2014 року Портнов втік до Росії, де отримав дозвіл на тимчасове проживання на три роки. У березні 2014 року ЄС заморозив на один рік активи Портнова, а в Україні проти нього порушили кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем.

У 2015 році ЄС зняв санкції з Портнова. У жовтні того ж року він виграв справу в суді у Люксембурзі, і Євросоюз виплатив йому 15 500 євро.

У лютому 2018 року СБУ порушила справу про держзраду, в рамках якої перевіряла можливу причетність Портнова до підготовки документів, що сприяли окупації Криму. У травні 2019 року Портнов повернувся до України.

В Україні Портнов неодноразово вступав у конфлікт із журналістами, зокрема він оприлюднив повні паспортні дані та домашні адреси співробітників «Схем». У 2019 році він заявив, що «став журналістом і ведучим» на телеканалі «112 Україна».

9 грудня 2021 року США внесли Портнова до санкційного списку, санкції передбачають заборону на в'їзд до Сполучених Штатів та економічні обмеження, наприклад, арешт майна та рахунків. 

Хто такий Андрій Портнов, читайте у матеріалі «Детектора медіа» «Непокаране зло повертається й росте. Хто такий Андрій Портнов?».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY