detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
08.07.2022 11:08
Про що говорили в етері спільного телемарафону 7 липня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 7 липня
Проблеми освітян та аграріїв, виїзна студія телеканалу «Рада» у Переяславі та відставка прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення. З липня ми також запустили моніторинг російськомовного марафону «FreeДом».

Телеканали: «Інтер», «1+1», «Рада»,  ICTV/СТБ, «Україна 24».

У блоці каналу «Інтер» Євген Коляда, керівник благодійного фонду «Інветрум» із Харкова, розповідав про те, як його організація вивозить мирних мешканців із Харкова та прилеглих територій, які регулярно обстрілюють росіяни. Нині в організації працюють вже понад 60 осіб. Тільки протягом минулого дня евакуювали майже 90 людей.

Членкиня громадської організації «Юридична сотня» Наталія Фещик обговорила з ведучим доцільність норми закону, яка вимагає від військовозобов’язаних щоразу реєструватися, коли вони кудись їдуть. Фещик вважає, що вже є норма, яка регламентує необхідність ставати на військовий облік, але її порушують через низьку мотивацію. Що ж до галасу довкола норми про постановку на військовий облік жінок, експертка припускає, що він створений штучно.

У «Нічний варті» на «1+1» говорили про перспективи відновлення очної шкільної освіти і проблеми аграрного сектору. Фермер Андрій Каприця сказав, що найбільшою проблемою для аграріїв є блокування з боку росіян портів, через які зазвичай Україна вивозила зерно. Паливо — це друга проблема, яка турбує фермерів. Вони почали думати про те, як зберігати продовольство, поки його неможливо вивезти закордон.

Також у студію запросили Андрія Шаповалова, керівника Центру протидії дезінформації при РНБО. Він коментував зокрема те, як російські пропагандисти фальшують документи українських міністерств і поширюють «зраду».

Сергій Горбачов, освітній омбудсман, говорив про тих українських студентів, які через війну зараз здобувають освіту за кордоном. Він вважає, що для цих випускників вишів слід створити в Україні такі умови, щоб вони хотіли після завершення війни повернутися і працювати на користь нашої держави.

Канал «Рада» мовив із Переяслава, де знесли пам’ятник дружби народів. Під час розмови про це в етер включили міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка. Він зокрема повідомив, що вже 400 культурних пам’яток в Україні були пошкоджені або зруйновані внаслідок дій росіян. Урядовець висловив свою впевненість у тому, що руйнування українських музеїв і пам’яток – цілеспрямований культурний геноцид з боку РФ.

Заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак обговорював із ведучими необхідність проведення дерусифікації. За його словами, Україна не має на меті знищувати культуру, але повинна пам’ятати про те, що тоталітарний режим СРСР протягом десятиліть насаджував чужі імена, а цінність української культури применшував. Обговорення цієї теми продовжили й з іншими експертами.

У блоці ICTV/СТБ говорили про відставку Бориса Джонсона. Вадим Пристайко, надзвичайний і повноважний посол України у Великій Британії, наголосив, що нашу державу підтримував не лише цей політик, а й інші британці.

Ведучий Вадим Карп’як провів інтерв’ю із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, який зокрема розповів про плани щодо відновлення України після перемоги над Росією.

У блоці каналу «Україна 24» із ректором Православного університету святої Софії Георгієм Коваленком розмовляли про початок діалогу між духовенством ПЦУ і УПЦ. Зараз священнослужителі шукають точки дотику і те, що їх об’єднує.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY