detector.media
05.07.2022 12:47
В Україні створили «Базу російських пропагандистів»
В Україні створили «Базу російських пропагандистів»
Окремо буде створено базу так званих ліберальних російських журналістів та блогерів, які заявляють про свою опозиційність російському режиму.

Волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» у партнерстві з YouControl представила «Базу російських пропагандистів». Це перелік публічних осіб, що підтримують російську агресію проти України та поширюють антиукраїнські наративи останні вісім років.

На сьогодні в базу внесено 1800 осіб, її планують доповнювати щоквартально. Більшість осіб у переліку — росіяни, також є декілька білоруських медійників, представників окупованих територій Донбасу та колаборантів із Криму. Крім того до бази включені деякі громадяни України, що наразі проживають в РФ та є колаборантами: Ілля Кива, Олександр Мащенко, Дмитро Видрін тощо.

Пропагандисти в переліку поділені на категорії: ЗМІ, письменники, музика, експерти, кіно та телебачення, політика, блогери, воєнкори, спорт, молодіжна пропаганда, науковці, театр, церква, армія, інше.

Найбільше прізвищ (628) внесено в категорію «ЗМІ». Це рядові співробітники телеканалів, кореспонденти та автори статей (регулярні колумністи) пропагандистських ЗМІ, топменеджмент медіахолдингів.

Поряд із відомими ведучими новин (Марія Сіттєль, Владімір Кондратьєв) тут є, наприклад, Алєксандр Смол та його програма «Антифейк», яка спрямована на поширення російської дезінформації під прикриттям навчання медіаграмотності. А також Владімір Табак, який не є співробітником ЗМІ, але очолює центр інтернет-комунікацій, який, зокрема, організовував спільно з російським Мінцифри проєкт щодо «правильної» подачі інформації у мережі.

До категорії «Воєнкори» потрапили: Міхаіл Тєрєщєнко («ТАСС»), Іван Коновалов («Россия-1»), Віталій Кадченко («Первый канал»), Роман Косарєв (RT), Максім Аль-Тури (RT); а також ті, хто веде переважно власні YouTube та Telegram-канали: Сємьон Пєгов, Гєннадій Дубовой, Дмітрій Астрахань, Юрій Бухарєв.

У наступних версіях бази буде додана також категорія «Ідеологи “руского міра”» та «Езотерики». Крім того, буде створено базу так званих ліберальних російських журналістів та блогерів, які заявляють про свою опозиційність російському режиму.

У створенні бази брали участь понад 30 волонтерів. Координаторки проєкту – Оксана Мороз, Анна Лоза.

Зібрану інформацію наразі передали до НАЗК для подальшого запровадження санкцій проти пропагандистів.

Ключові маркери, за якими особу вносили до бази:

Для формування бази доказів аналізувалися публічні заяви, коментарі у ЗМІ, дописи на сторінках в соціальних мережах та/або участь у пропагандистських заходах. Також доказом вважалась присутність у інших аналогічних базах, наприклад, у «Списку Путіна» чи «Миротворці».

Для доступу до бази пропагандистів потрібно зареєструватися на платформі RuAssets та пройти ідентифікацію.

Ілюстрація: smedata.sk

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY