detector.media
04.07.2022 19:13
«Репортери без кордонів» закликають українську владу не перешкоджати роботі журналістів на фронті
«Репортери без кордонів» закликають українську владу не перешкоджати роботі журналістів на фронті
Окрім того, що вони ризикують життям на передовій, близько 9 тисяч репортерів, які висвітлюють війну в Україні, мають труднощі з доступом до певних місць та зйомкою, йдеться в заяві RSF.

«Репортери без кордонів» (RSF) закликають українську владу не перешкоджати роботі журналістів у зоні бойових дій та усунути всі труднощі у роботі преси. Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації.

«Окрім того, що вони ризикують життям на передовій, близько 9 тисяч репортерів, які висвітлюють війну в Україні, мають труднощі з доступом до певних місць та зйомкою чи фотозйомкою, іноді їх навіть затримують. Репортери без кордонів (RSF) засуджують ці зловживання та закликають українську владу усунути ці перешкоди для ЗМІ», – зазначають автори заяви.

Обмеження мають бути пропорційними, каже керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє. «У демократичній країні війна не є причиною перешкоджати роботі журналістів, — переконана Кавельє. — Обмеження, пов’язані з національною безпекою, є законними, але мають бути пропорційними. Зважаючи на втручання, яке спостерігається на місцях, ми закликаємо український уряд видати чіткі директиви щодо умов звітності та забезпечити їх дотримання всіма залученими силами».

З іншого боку, всі акредитовані військові репортери, а це майже 9 тисяч місцевих та іноземних журналістів, мають взяти на себе зобов’язання дотримуватися правил. Вони передбачають нерозголошення назв підрозділів або їх дислокації, заборону зйомки військових об’єктів, повідомляти про ракетний обстріл чи бомбардування щонайменше за кілька годин, а не раніше;чи бомбардування, узгоджувати зі збройними силами пересування в зонах бойових дій тощо.

У заяві цитують слова радника президента України [Михайло Подоляк. — ДМ] про «величезні ризики» під час поширення інформації та закликав журналістів до «відповідальності» та «саморегуляції». «Російські збройні сили можуть використовувати оприлюднену ЗМІ інформацію для здійснення цілеспрямованих атак, що доводить розслідування Centre for Information Resilience. Але попри те, що національна безпека потребує захисту стратегічної інформації, для медіа створюють невиправдані перешкоди у поданні надійної та об’єктивної інформації».

«Коли я мала зробити знімки на лінії фронту, завжди зненацька виникало якесь "не можна"», – розповіла Веронік де Вігері, французька військова фотожурналістка та репортерка, яка кілька тижнів висвітлювала війну в Україні.

Інший військовий репортер висловив здивування, що українська влада часто розглядає іноземних журналістів як агентів впливу, а не інформаційних посередників. Іноді журналістам просто не дають готувати репортаж. Зокрема, в Харкові представникам ЗМІ не дозволяли залишати місто, незалежно від місця призначення, каже фотограф Олександр Брамс.

Це перешкода, з якою вони мають справу регулярно, особливо, «коли бойові дії загострюються». Єдиний спосіб працювати у таких умовах – працювати в супроводі ЗСУ. Але журналісти, які погоджуються на це, стикаються з упередженим ставленням пресаташе ЗСУ. Наприклад, вони можуть взяти у поїздку до стратегічно важливого місяця місцевого блогера, відмовивши водночас репортерам міжнародних інформаційних агенцій.

Водночас, відзначається у заяві, «далеко не всі представники силових структур ознайомлені з правами акредитованих журналістів». Так, після обстрілу торговельного центру в одному з міст Запоріжжя вони забороняли знімання відразу декільком ЗМІ, включно з місцевим інтернет-порталом 061.ua та цілодобовим новинним 5 каналом, набагато довше тригодинного періоду очікування, встановленого відповідним указом. Цю заборону вдалося зняти лише завдяки дзвінку до пресслужби обласної військової адміністрації.

Співробітника французької газети Les Echos Гійома Птака неодноразово затримували на блокпостах представники тероборони, попри те, що ЗМІ мають право висвітлювати події під час комендантської години.

Більшість журналістів побоюються вести фото- та відеозйомку під час проходження КПП.

«"Саморегуляція", про яку згадав радник президента, іноді перетворюється на самоцензуру, що може перешкоджати об’єктивному освітленню подій», – йдеться в заяві. Зокрема, RSF наводять такі приклади: «Ведучий телеканалу ICTV Вадим Карп’як каже, що сприймає цю моральну заборону як «вимогу, пов’язану з війною». Навіть якщо він отримує багато інформації з інших джерел, він повідомляє лише те, що підтверджене владою. Також існує значний тиск. Редакторку новинного сайту «Житомир.info» Тамару Коваль звинувачують у розголошенні позицій української армії – попри те, що журналісти сайту дотримувались усіх законодавчих обмежень».

Як нагадують у RSF, наприкінці травня організація засудила слова народної депутатки Мар’яни Безуглої на адресу військового журналіста Юрія Бутусова, якого вона публічно звинуватила у «підіграванні Росії». Подібні практики в деяких випадках призводять до кібербулінгу, заявили в організації. Такий стан речей засудила Комісія з журналістської етики, як і спроби «певних політиків» чинити тиск на журналістів, які висвітлюють війну. 

Нагадаємо, за чотири місяці повномасштабної війни Росія скоїла 413 злочинів проти журналістів та медіа в Україні, про це свідчать дані моніторингу Інституту масової інформації.

Фото з заяви RSF авторства Влада Мусієнка. Зйомка в Гостомелі у квітні 2022 року, де військові силовики знищили літак «Мрія»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY