detector.media
04.07.2022 15:11
Чимало українських діячів ми скоріше побачимо на CNN, ніж у національному телемарафоні – Печончик
Чимало українських діячів ми скоріше побачимо на CNN, ніж у національному телемарафоні – Печончик
Тетяна Печончик: «Наші голоси мають бути почуті також і на національному рівні, в нашому національному медіапросторі».

Чимало видатних українських діячів скоріше покаже CNN, ніж національний телемарафон. Таку думку під час Ukraine Recovery Conference у Лугано (Швейцарія) висловила голова правління Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик, розповідаючи про ситуацію з правами та свободами в Україні під час війни.

«Перша проблема, яку ми зараз бачимо, це зазіхання з боку влади на права та свободи під час воєнного стану. Звісно, важливо розуміти, що під час воєнного стану деякі права та свободи можуть обмежуватись. Однак часом ці обмеження не є пропорційними, зокрема, коли парламент дуже швидко ухвалює деякі закони, які містять недемократичні норми.

Також важливо зберегти свободу слова під час воєнного стану. Тут я маю на увазі єдиний національний телемарафон. Тут, в Лугано, зібралось чимало видатних лідерів і представників громадянського суспільства, але, я гадаю, багатьох з них ми частіше побачимо в ефірі CNN, але в національному марафоні. Наші голоси мають бути почуті також і на національному рівні, в нашому національному медіапросторі», – зазначила вона.

Також Тетяна Печончик згадала про призначення нового омбудсмана в Україні та зауважила, що наразі інститут Уповноваженого ВР з прав людини не є незалежним і таким, що працює належним чином. За її словами, кадрові зміни ніяк не вплинули на цю ситуацію.

Ще однією проблемою вона назвала незакінчене реформування Суспільного, що не може гарантувати йому цілковиту незалежність. Також, за словами пані Печончик, є проблема з незалежністю медіарегулятора – Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Зокрема, на її думку, Україні потрібен відкритий та прозорий конкурс із обрання нових членів Нацради.

Нагадаємо, у конференції в Лугано беруть участь представники 40 країн та 18 організацій, високі посадовці ЄС, представники міжнародних фінансових інституцій і правозахисних структур. Програма заходу – за посиланням.

Очікується, що конференція дасть початкок серії заходів з допомоги у відновленні України. Відбудова України після російської агресії може коштувати понад €500 мільярдів, більшу частину витрат готовий покрити Європейський Союз.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY