detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
02.07.2022 20:30
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 1 липня
21 жертва ракетного удару по Одещині, втеча росіян з острова Зміїний, підсумки саміту НАТО в Мадриді, новий пакет допомоги від США.

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

У нічному блоці UATV повторили розлогу розповідь про саміт НАТО в Мадриді, яка вийшла напередодні, 30 червня. Також ведучий Григорій Герман поспілкувався з колишнім депутатом Держдуми Росії Геннадієм Гудковим про корупцію в російській армії, а Олексій Душка – з президентом суспільного руху «Союз правих сил» Леонідом Гозманом про дипломатичні успіхи Володимира Зеленського.   

Ранком керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко коментував хід бойових дій на Донбасі, а головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус зокрема спростував браваду Кремля щодо того, що санкції не впливають на російську економіку.

Думками про історичний, на думку гостей етеру, саміт НАТО в Мадриді, на якому Росія перетворилася зі «стратегічного партнера» на головну загрозу, ділилися зокрема офіційна представниця Держдепартамента США  Андреа Калан, очільник МЗС у 2014—2019 роках Павло Клімкін, а згодом, з ведучими «України 24» Олегом Білецьким і Юлією Галушкою — президент Польщі в 1995—2005 роках Олександр Квасневський.

Упродовж дня про головну трагічну новину — ракетний удар по багатоповерхівці та базі відпочинку на Одещині, який спричинив загибель 21 людини — ведучі говорили зокрема з речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком (чотири рази) та ветераном батальйону «Айдар» Євгеном Диким, який сказав, що влучання російських ракет у цивільні об’єкти — це «не випадкові прильоти, адже не можна весь час помилятися».

Втечу росіян із острова Зміїний коментували колишній голова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж (двічі), воєнний експерт Сергій Грабський, за підрахунками якого Росія втратила на Зміїному техніки та обладнання на 150 мільйонів доларів.

Ведучі «1+1» Катерина Нестеренко і Володимир Рабчун спілкувалися з російським журналістом, автором фільму «Разрыв связи» Андрієм Лошаком та казахстанським опозиційним журналістом Айдосом Садиковим. Садиков, відійшовши від запропонованої теми щодо впливу Росії на казахстанську економіку, почав стверджувати, що «режим Токаєва» допомагає Путіну. Схоже, ведучі дещо зніяковіли, адже спробували нагадати співрозмовникові, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відмовився визнати так звані республіки на окупованих територіях України і загалом поводиться щодо Росії доволі незалежно. Проте гість лишився непохитним, тож розмова закінчилася, схоже, раніше, ніж передбачалося.          

Ведучим «Інтера» Андрію Данілевичу і Павлу Прядку радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк емоційно розповів, як «Росія вбила російську ідею, російську культуру, Путін феноменально принизив свою країну», а також про неможливість перемовин із «цинічним убивцею». За словами Подоляка, Україна піде на переговори лише на своїх умовах і лише після тактичної поразки Росії.  

Про анонсований президентом США новий пакет військової допомоги Україні на 800 мільйонів доларів ведучі «України 24» Василь Голованов та Віолетта Логунова говорили з політологом Володимиром Фесенком. Вони ж детально розпитали журналіста «Радіо Франс» та телеканалу «Дождь» у Парижі Дениса Катаєва про прем’єру документального фільму, присвяченого політиці Макрона та його ролі у війні.   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY