detector.media
30.06.2022 15:12
Ольга Герасим’юк: Зараз є політична воля, щоб ухвалити закон «Про медіа»
Ольга Герасим’юк: Зараз є політична воля, щоб ухвалити закон «Про медіа»
Статус кандидата у члени в ЄС зобов’язує українську владу ухвалити закон «Про медіа».

Голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк вважає, що зараз є політична воля для ухвалення закону «Про медіа». Раніше на проведенні цієї реформи наполягав Європейський Союз.

Про це Герасим'юк сказала 30 червня під час пресконференції в «Укрінформі».

«Статус кандидата у члени в ЄС зобов’язує проведення медійної реформи. ЄС  вимагає від України ухвалення закону "Про медіа". Ми вважаємо, що сьогодні настав час провести цю реформу. Зараз готовий компромісний законопроєкт і має стає основою для виконання умов ЄС. Він готовий до прийняття у першому читанні», – сказала Герасим'юк.

Розповідаючи про підготовлений законопроєкт, вона виокремила три ключові позиції у ньому. Насамперед, це подолання надмірних приватних інтересів. Законопроєкт  спрямований на подолання непрозорості власності, уникнення зловживань під час проведення виборчої кампанії та аналіз фінансового стану, що дає змогу встановити, на які гроші працюють медіа. Окрім цього, законопроєкт впроваджує положення європейської директиви про аудіовізуальні послуги та зміцнює роль самого регулятора.

«Зараз в Україні немає регулятора по інтернету, по пресі він формальний, а по телебаченню і радіо Нацрада може у більшості випадків тільки спостерігати, а не реагувати на порушення і зловживання. І ,власне, як на мене, підхід ЄС та його вимоги – це певний баланс, який має покращити ситуацію з регулюванням медіасфери»,  зазначив член Нацради Олександр Бурмагін.

Ольга Герасим’юк назвала Нацраду, яку вона очолює, «щитом боротьби з пропагандою». Також вона додала, що зараз є політична воля для прийняття цього законопроєкту.

«Нещодавно була нарада у президента щодо ухвалення основних вимог щодо статусу кандидата. Така воля є у депутатів, у індустрії і у регулятора. Але, в першу чергу, це вимога суспільства»,  додала вона.

Нагадаємо, Єврокомісія висунула низку вимог до України на шляху до членства в Євросоюзі, серед них – ухвалення закону про ЗМІ. Законопроєкт «Про медіа» №2693-д з 2019 року перебуває на розгляді в парламенті та очікує першого читання. Ще 14 липня 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проєкт та рекомендував ВРУ прийняти його за основу в першому читанні та врахувати надані Комітетом пропозиції.

Громадськість також зверталася до Верховної Ради з вимогою якнайшвидше розглянути законопроєкт «Про медіа», ухвалення якого — одне із зобов’язань України в рамках Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Він враховує вимоги Директиви №2010/13/ЄС і Директиви №1808/2018/ЄС, упорядковує українське законодавство відповідно до рекомендацій експертів Ради Європи та наближає його до правової бази Євросоюзу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY