detector.media
30.06.2022 08:00
Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів
Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів
Закон про деолігархізацію парламент ухвалив ще восени 2021 року.

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня про створення реєстру олігархів. Відповідний указ опубліковано на сайті глави держави.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 червня 2022 року "Про затвердження Положення про Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), порядок його формування і ведення"», – йдеться в документі.

Нагадаємо, закон про деолігархізацію мав повноцінно запрацювати у травні 2022 року. РНБО вже готувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації об'єктів великої приватизації.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

Читайте також: 

9 червня голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, а саме бізнес (наприклад, телеканали). Водночас Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: ОПУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY