detector.media
28.06.2022 15:53
На окупованих територіях з 24 лютого зафіксовано понад 100 фактів лінгвоциду – мовний омбудсман
На окупованих територіях з 24 лютого зафіксовано понад 100 фактів лінгвоциду – мовний омбудсман
Російські окупанти нав'язують свою мову через школи, захоплені газети та телеканали і переслідують українців за мовною ознакою.

За час, що вже триває повномасшабна російська агресія, мовний омбудсман зафіксував з відкритих джерел понад 100 фактів лінгвоциду, що супроводжуються погрозами, залякуванням, застосуванням фізичної сили, психологічним тиском, обмеженням волі, викраденням, тортурами, вбивствами, іншими злочинами проти громадян України. Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

Офіс мовного омбудсмана збирає дані з відкритих джерел, із повідомлень силових структур, ЗМІ, від органів влади та місцевого самоврядування, з російських та проросійських пропагандистських інтернет-ресурсів тощо.

До проявів лінгвоциду, як зазначають у мовного омбудсмана, віднесли такі злочини, як обстріли українських телевеж, перешкоджання або захоплення українських телеканалів і радіостанцій, запуск власного пропагандистського мовлення. Крім цього, відомі випадки викрадення та вбивства журналістів, зокрема такі факти зафіксовані в окупованих містах Запоріжжя та Херсонщини: Мелітополі, Бердянську, Енергодарі, Новій Каховці, Таврійську, Херсоні, Каховці.

У Херсоні, Мелітополі, Нікольському, Михайлівці, Василівці, Бердянську, Дніпрорудному, Вовчанську окупанти демонтують і знищують національну символіку, українські банери, меморіальні дошки загиблим українським воїнам, змінюють вивіски на російськомовні на приміщеннях органів державної влади.

Також росіяни змушують тамтешні школи переходити на російську мову навчання та їхні програми.

Численні факти, що мають ознаки лінгвоциду, зафіксовано у сфері культури: на тимчасово окупованих територіях вилучають українськомовні книжки з бібліотек, вивозять і спалюють. Також в окупованих населених пунктах Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Київської та Харківської областей (Мелітополь, Херсон, Нова Каховка, Маріуполь, смт Козача Лопань (Харківська обл), Буча, Верхньоторецьке, Щастя) зафіксовані численні випадки проведення культурних заходів російською мовою, здійснюється випуск та розповсюдження газет російською мовою.

Нагадаємо, за результатами опитування КМІС, 90% російськомовних жителів України не зазнавали утисків через мову спілкування.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY