detector.media
28.06.2022 09:30
КЖЕ висловила «Волинським Новинам» публічний осуд через матеріал про фонд Ігоря Палиці
КЖЕ висловила «Волинським Новинам» публічний осуд через матеріал про фонд Ігоря Палиці
КЖЕ радить журналістам: висвітлюючи діяльність, яка так чи інакше пов'язана із допомогою ЗСУ, слід обережно ставитися до акцентування уваги на політиках та інших публічних особах.

Комісія з журналістської етики висловила інтернет-виданню «Волинські Новини» публічний осуд через матеріал про фонд Ігоря Палиці.

КЖЕ за власною ініціативою звернула увагу на матеріали з подібними назвами:

  1. «Із перших днів війни Фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки. Відео» у інтернет-виданні інформаційного агентства «Волинські Новини» від 10 квітня 2022 року, доступний за посиланням;
  2. «Із перших днів війни фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки» у інтернет-виданні «БУГ» від 10 квітня 2022 року, доступний за посиланням.

У матеріалах ідентичного змісту (видання «БУГ» посилається на матеріал видання «Волинські Новини») йдеться про допомогу благодійного фонду «Тільки разом» та особисто його засновника, народного депутата України Ігоря Палиці, постраждалим від російської окупації на Київщині та поза її межами, з посиланням на сюжет телеканалу «Аверс».

У матеріалі наголошується на партійній належності засновника фонду та співпраці нардепів цієї партії в рамках фонду щодо надання допомоги. У матеріалі інтернет-видання «Волинські Новини» дається чимало посилань на інші матеріали про діяльність фонду та Ігоря Палиці. Матеріал видання «БУГ» посилається на матеріал видання «Волинські Новини», але з активних гіперпосилань, розміщених в оригінальній публікації, містить лише одне.

9 червня КЖЕ звернулася до видань з проханням надати коментарі щодо наявності у вказаних матеріалах порушень вимог пункту 7 Кодексу етики українського журналіста.

14 червня у своїй відповіді редакція «Волинських Новин» зазначила, що здійснює всебічний моніторинг та висвітлення діяльності з гуманітарної допомоги, волонтерства та збору коштів, зокрема й Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», а також інших організацій, які намагаються бути корисними на волонтерсько-благодійному фронті цієї війни. Представник видання також уточнив, що редакція вдалася до вільного використання твору в рамках законодавства про захист авторських прав, і не маркувало його як рекламне, оскільки первинний сюжет на телеканалі «Аверс» не був поданий відповідним чином.

15 червня у своїй відповіді редакція видання «БУГ» зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення Росії безкоштовно публікувала матеріали про волонтерів, громадські організації та компанії, які допомагають захисникам та переселенцям. Розповідаючи про таку допомогу від громадян, бізнесменів, політиків, компаній, громадськості, інтернет-видання вважає, що робить свій свій внесок у спільну перемогу.

Відповідні етичні стандарти

Пункт 7 Кодексу етики українського журналіста: «Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією».

Щодо порушень вимог пункту 7 Кодексу

Пункт 7 Кодексу зобов’язує медіа належно маркувати рекламу та оплачені матеріали. Таке маркування має сприяти споживачам інформації у ідентифікації оплачених публікацій, спрямуванням яких є промоція певних товарів, послуг чи осіб. Воно також допомагає споживачам у формуванні очікувань щодо матеріалів, адже від рекламних публікацій дотримання професійних стандартів журналістики не вимагається, і має допомагати у боротьбі з «джинсою».

У контексті війни зрозумілим є бажання медійників доносити інформацію про різноманітні благодійні ініціативи, збори коштів, надання гуманітарної допомоги: важко не погодитися з відповідями видань, адже така інформація у медіа справді сприяє згуртованості аудиторії медіа і може спонукати її до долучення до таких ініціатив. Разом із тим висвітлення діяльності іменних благодійних фондів власників медіа в рамках випусків новин у прайм-таймі або ж у новинній стрічці видань – це давно відома схема «джинсування», що є формою прихованого піару діяльності таких власників.

Саме тому медіа у ситуації вибору того з благочинців, про кого мають намір повідомити, повинні ретельно зважувати ризики, які розміщення такої інформації може нести. Не заперечуючи того, що подібна інформація може мати суспільну значущість і розміщуватися в розділі «Новини» за часів війни, Комісія наголошує на необхідності враховувати контекст розміщення матеріалу і те, наскільки в ньому акцентується увага на діяльності конкретного політичного чи бізнесового діяча. Також варто врахувати і попередню практику розміщення подібних матеріалів тим чи іншим медіа.

З огляду на останнє, підхід Комісії до двох публікацій виявився різним. Видання «БУГ» справді здійснило републікацію матеріалу видання «Волинські Новини». Хоча він і містить посилання на діяльність Ігоря Палиці, що може бути ознакою прихованої реклами, загалом це видання з 2020 року справді розмістило про нього лише два матеріали, пов’язані знову ж таки з участю Палиці у наданні гуманітарної допомоги. За відповідним тегом також можна побачити подібні новини про надання гуманітарної допомоги іншими організаціями, що з’являються з певною регулярністю. Тож Комісія може погодитися з аргументами видання «БУГ» щодо цього матеріалу і вважає, що він не містить порушень Кодексу.

Своєю чергою матеріал видання «Волинські Новини» рясніє посиланнями на інші немовбито новинні матеріали про діяльність фонду «Тільки разом»: їх сім на одній сторінці. Постійність розміщення завжди лише позитивної інформації (у даному випадку - про Ігоря Палицю) може бути свідченням того, що ця особа може використовувати видання у своїх корисних інтересах (наприклад, намагаючись покращити свою репутацію в очах громадськості). З огляду на розміщення цього матеріалу в розділі «Новини» Комісія вважає, що його розміщення порушує вимоги пункту 7 Кодексу.

Висновок та рекомендації

Комісія вважає, що матеріал «Із перших днів війни Фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки. Відео» у виданні «Волинські Новини» від 10 квітня 2022 року порушує вимоги пункту 7 Кодексу етики українського журналіста та висловлює інтернет-виданню публічний осуд.

Разом із тим Комісія вважає, що матеріал «Із перших днів війни фонд Ігоря Палиці відправив понад 30 вантажівок у гарячі напрямки» у виданні «БУГ» від 10 квітня 2022 року відповідає вимогам Кодексу етики українського журналіста.

Комісія радить журналістам: висвітлюючи діяльність з надання допомоги ЗСУ, волонтерських ініціатив, ініціатив з надання гуманітарної допомоги, обережно ставьтеся до акцентування уваги на політиках чи інших публічних особах, що здійснюють цю діяльність. Журналістам не варто допомагати їм використовувати таку діяльність для збільшення свого політичного капіталу.

Скріншот сайту «Волинські Новини»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY