detector.media
27.06.2022 11:31
Ахметов позивається проти Росії до ЄСПЛ – хоча суд оголосив, що не буде розглядати справи проти РФ
Ахметов позивається проти Росії до ЄСПЛ – хоча суд оголосив, що не буде розглядати справи проти РФ
До того ж Росія в червні остаточно ухвалила закон, за яким відмовляється виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені після 15 березня.

Український бізнесмен та медіавласник Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації. Про це повідомила пресслужба його групи System Capital Management.

Позов стосується компенсації збитків за бомбардування «Азовсталі», блокаду, мародерство та вивезення зерна і металів російськими окупантами з території України тощо. Точна сума компенсації наразі не може бути визначена через продовження бойових дій, але в SCM очікують, що Росія має виплатити Ахметову мільярди доларів за порушення його прав.

Бізнесмен також попросив ЄСПЛ надати справі пріоритетний статус і застосувати пілотну процедуру до цієї справи, оскільки проблема, викликана російською військовою агресією, є системною та масштабується на всю Україну.

Водночас варто зазначити, що 16 березня через військову агресію проти України Росію виключили з Ради Європи, після чого ЄСПЛ оголосив, що припиняє розгляд справ проти РФ. У свою чергу, Росія в червні остаточно ухвалила закон, за яким відмовляється виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені після 15 березня.

За підрахунками Forbes, Рінат Ахметов у 2022-му зберіг першу сходинку рейтингу найбагатших українців з оцінкою статків у $4,2 млрд. Половина цієї суми – оцінка 75-відсоткової частки у «Метінвесті» з урахуванням накопиченого прибутку за 2021 рік. Однак, якщо порівнювати із лютим 2022 року, різниця колосальна: з початку великої війни Ахметов, станом на середину березня, втратив $9,5 млрд.

Фото: novyny.live

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY