detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
24.06.2022 12:00
Обмін Тайри: як запалало від «зради» в російському телеграмі
Обмін Тайри: як запалало від «зради» в російському телеграмі
Кадиров заперечує, що Юлію Паєвську обміняли на його родича, Равреба певен, що татуйована людина не може бути порядною, а на «Легітимному» визнають: російська пропаганда і досі не змогла сформувати зрозумілу для споживачів «методичку».

17 червня, після трьох місяців перебування у полоні, українська парамедикиня Юлія «Тайра» Паєвська була звільнена. Умови обміну публічно не оголошували. Російські та сепаратистські канали просували думку, що медикиню обміняли на впливового родича Рамзана Кадирова, який узагалі не брав участі у бойових діях. А згодом з’ясувалося, що чоловік, на якого нібито обміняли Тайру — такий собі Адам Гриценко — взагалі українець, живе в Україні й не має охоти переходити на російський бік.

 

Російські канали: на кого ви міняєте «нацистів»?!

Російські телеграм-канали спершу тему звільнення парамедикині Юлії Паєвської коментували стримано. Наприклад, ресурс «Топор Live» (2,7 мільйона підписників), написавши, як «Тайру» зустрічали на батьківщині, сухо повідомив, що «по неподтвержденной информации, ее обменяли на российских пилотов».

Та кремлівські пропагандисти у своїх телеграм-каналах здійняли паніку: мовляв, «нацистку» Паєвську могли обміняти на такого собі українця Адама Гриценка. Та ще «в довес к нему дали 25 миллионов рублей». Принаймні, таку версію висунула російська «воєнна кореспондентка» Ірина Куксенкова на іменному каналі зі 102 тисячами підписників.

Ця версія насторожила фанатів «русского мира». Наприклад, російський бойовик Владлен Татарський на іменному каналі, що має 372 тисячі підписників, зробив гнівну публікацію. У ній написав, що його «мнение простое: менять на лётчиков или подпольщиков —  правильно, а на того, кого поменяли, — просто свинство по отношению к нашим пленным солдатам».

Як виявилося згодом, начебто обміняний на Юлію Паєвську Адам Гриценко — родич очільника Чечні Рамзана Кадирова, син заступника представника Чечні у Криму Мурада Саїдова. Крім того, хлопець є громадянином України і в бойових діях участі не брав. Тож прокремлівська спільнота вибухнула гнівом. Такий шквал критики змусив «вступати у гру» самого очільника Чечні Кадирова. На його резервному каналі «Рамзан  Кадыров» (515 тисяч підписників) вийшло відеозвернення того самого Мурада Саїдова. Той обмін Паєвської на власного сина заперечив, відзначивши, що «он до сих пор находится в плену в собственной стране». Додавши, що «менять украинских граждан на украинских нацистов — не моя прерогатива, и такие вопросы не входят в мою компетенцию».

На опозиційному каналі «Оплот Ичкерии» (28 тисяч підписників), своєю чергою, звернули увагу на заголовок новини про Юлію Паєвську, що вийшов на сайті пропагандистського видання «Московский комсомолец». Там йшлося, що «украинского парамедика Юлию Паевскую (Тайру), которую оккупанты (!) захватили в середине марта в Мариуполе, освободили из плена». «Такая "описка" точно не случайна», наголосили автори опозиційного ресурсу. «Винних» у формулюванні в редакції покарали.

Російський терорист Ігор Гіркін, зі свого боку, наголосив на власному каналі «Стрелков Игорь Иванович» (383 тисячі підписників), що «тех укро-наци ("правый сектор" и др.), которые попадали в плен в бытность мою командующим Ополчением ДНР, никто ни на кого не обменивал». (Що робили соратники Гіркіна з людьми, яких вважали нацистами, відомо хоча б з історії вбивства сімнадцятирічного Степана Чубенка.) При цьому нині «видатний полководець» Гіркін йти воювати і «показувати, як треба» чомусь не поспішає, обмежуючись в’їдливими коментарями зі студії.

 

Сепаратистські канали: та хто це взагалі така?

Сепаратистські телеграм-канали теж зреагували на обмін Юлії Паєвської, так само побудувавши довкола нього теорії змови. Зокрема, на одному з ресурсів так званого «першого заступника Мінінформації ДНР» Данила Безсонова «Неофициальный Безсонов "Z"» (228 тисяч підписників) вийшло емоційне повідомлення про обмін. Де йшлося, що хоч «Тайру» й обміняли, «азовцям», мовляв, чекати обміну не варто. «Тайру обменяли. Обменяли на очень серьёзных наших ребят. Почему об этом нет информации с нашей стороны, не знаю. Возможно, есть на то причина. Будут ли отправлять на обмен ублюдков из Азова - не будут!!!», — написав терорист.

На каналі «ПриZрак Новороссии» (167 тисяч підписників) обмін «Тайри» теж визнали як «зраду». Яку, мовляв, самі «ополченці» протягти не могли. Бо в «молодих республіках», певні автори сепаратистського ресурсу, «шагу никто не ступит без согласования с кураторами и советниками из России. По сути, с осени 2014 года ситуация именно такова». Тож, мовляв, і нині без участі «кураторів» із Росії не обійшлося. Але, певні на каналі, винуватими все одно місцевих зроблять.

Ресурс «НОВОСТИ ДОНБАССА/РОССИЯ/ДНР» (70 тисяч підписників) цитував російського «воєнкора» Олександра Коца. Який теж вважає обмін Паєвської начебто на Адама Гриценка «зрадою». А ще вважає, що від ситуації виграє «українська пропаганда», «которая, похоже, научилась достигать максимального информационного эффекта минимальными средствами». Пропагандист бідкається, що «это, к слову, не единичный случай. Обо всех обменах мы узнаем исключительно с украинской стороны. И в итоге не знаем, кого вернули домой. И кого отдали».

А на ресурсі «Штрих из ДНР» (2,3 тисяч підписників) навели цитату «депутата парламенту ДНР» Олексія Жигуліна. Той теж гнівається, що за подібні обміни «в сталинское время кого-то расстреляли бы уже. Не отпускали бы никаких сраных укропов с собачьими кличками типа "Тайра". И уж точно не допустили бы поставок дальнобойного калибра 155 мм из Европы прямо к Донецку, которое прямо сейчас лупит хаотично по городу».

Колишній журналіст телеканалу «Інтер», а нині — колаборант Максим Равреба на каналі «Равреба пишет» (7 тисяч підписників) і взагалі вивів «Тайру» «на чисту воду». На його погляд, «расписных медичек не бывает. Она не медичка. Женщина с такой стрижкой, расписная, как воровка, которая таскается с солдатнёй, пьёт водку и живет с ними в окопах — это особый путь особых женщин в решении вопросов сугубо личной половой жизни». Рівень «аналітики» від Равреби нагадує бабусь біля під’їздів, які завжди безпомилково визначають, хто «наркоман», а хто «повія».

 

Українські канали: перемога чи поступка?

Українські ресурси теж на залишили обмін парамедикині без уваги. Канали, фінансовані ФСБ Росії, звісно ж, волали про «зраду» з боку Офісу президента. Наприклад, «Картель» (110 тисяч підписників), поширив припущення, що «в российском сегменте обмен Тайры воспринимают как некая уступка в адрес ВСУ, так как она считается «наци», а их менять нельзя, только судить. Интересно если всё-таки обменяли, то на кого? Сейчас же придётся дать на это ответ... неужели на Медведчука или его окружение?».

Про те, що від обміну «Тайри» медійно виграла українська сторона, писали і автори каналу «Легитимный» (611 тисяч підписників). Проросійський ресурс відзначає, що росіяни «за 4 месяца украинского кризиса, так и не смогли четко сформировать даже набор месседжей (нарративов) для методички, которую бы запустили в информационное пространство, как пособие для "общественных дебатов" даже на кухне и в трамваях. Поэтому у них проблемы с проведением референдума на этих территориях, о которых мы писали, и даже приезды топ политиков ГосДумы, ничего не изменили».

У цей час радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів опосередковано підтвердив обмін Юлії Паєвської на сина впливового чеченського посадовця. Це виходить з посту на каналі «Політика Андрусіва» (87 тисяч підписників), де йдеться, що «як тільки в полон попадає кадировець — дзвонять у всі дзвони. Пропонують обміни, гроші будь-які. І, звісно, що ми одразу погоджуємося на обмін наших. Це відбувається так швидко, що ще прямо на полі бою вони вимінюють назад».

Розбиралися у ситуації і автори каналу «Политика Страны» (248 тисяч підписників). Провівши невелике розслідування, вони опублікували допис, у якому, зокрема, йдеться, що «издание "Обозреватель", со ссылкой на источник в спецслужбах Украины, подтверждает обмен парамедика "Тайры" (Юлии Паевской) на свободу Адама Гриценко — сына соратника Кадырова Мурада Саидова. Причем, по данным источников, Гриценко до «обмена» жил в Украине и остался в ней после него». Якщо інформація про обмін відповідає дійсності, відзначають на каналі, то «получается, что Адам Гриценко действительно не был отправлен в Россию, но к нему были сняты вопросы у украинских спецслужб в обмен на то, что отпустили Тайру. То есть своеобразный обмен все-таки состоялся. А то, что Гриценко отказался ехать в Россию, также вполне логично — уже после войны он наговорил украинским журналистам много плохого про Кадырова».

Інші телеграм-канали України, на кшталт «Украина Сейчас: новости, война, Россия» (1,5 мільйона підписників), звернули увагу на допис самої Юлії Паєвської, який та зробила за кілька днів по звільненню. У ньому парамедикиня відзначила, що нині вона важить лише 50 кілограмів, а умови утримання полонених терористами «нагадують концтабір». Та попри перенесені страждання, «Тайра» запевнила читачів, що вже скоро «повернеться у стрій».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY