detector.media
23.06.2022 13:06
Мешканець Вінничини отримав 5 років в'язниці за держзраду і заклики вдарити по телевежі
Мешканець Вінничини отримав 5 років в'язниці за держзраду і заклики вдарити по телевежі
Чоловік мав чітку антиукраїнську позицію, чекав, коли Росія захопить всю Україну, закликав наносити артилерійські удари по Маріуполю та Харкову – а в суді «щиро розкаявся» та «переоцінив для себе суть подій».

Вінницький міський суд визнав винним у державній зраді уродженця Крижополя, охоронця в місцевому магазині, який закликав росіян завдати удару по телевізійній вежі.

Суд встановив, що обвинувачений добровільно спілкувався з російським військовим, щоб «з ідеологічних мотивів» завдати шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України.

Так, через телеграм чоловік передавав росіянину інформацію про переміщення та концентрацію Збройних сил України, встановлення засобів та способи інформування населення України про перебіг воєнних дій у країні.

1 березня підсудний відправив росіянину аудіоповідомленя про необхідність нанесення артилерійських ударів по Маріуполю та Харкову. Того ж дня він надіслав ще одне повідомлення – зі своїми порадами та вказівками щодо нанесення ракетного удару по Вінницькій телевізійні вежі, «з метою припинити трансляцію на території міста та області загальнонаціональних телеканалів, з екранів яких закликали народ України не панікувати, не коритись загарбникам та вступати до лав ЗС України». Обвинувачений, серед іншого, публічно закликав українців здаватися.

Під час судового засідання чоловік визнав свою вину та «щиро розкаявся». Він розповів, що після початку повномасштабного вторгнення Росії бажав, щоб окупанти захопили столицю та інші міста, зокрема й Вінницю, але зараз нібито «переоцінив для себе суть подій, що відбуваються в Україні».

Чоловіка судили за ч. 1 ст. 111 (державна зрада). Стаття передбачає 12-15 років позбавлення волі, але суд призначив 5 років, враховуючи пом'якшуючі обставини: перше притягнення до кримінальної відповідальності, наявність малолітньої дитини та матері, яка потребує догляду, а також «щире каяття».

Нагадаємо, російський обстріл телевежі у Вінниці стався 16 березня. Ніхто з людей тоді не постраждав, тимчасово зникало ефіре мовлення.

Ілюстрація: Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY