detector.media
23.06.2022 12:38
Гурт Jinjer прокоментував свої заяви про дружбу з Росією: Прикро, що зрозуміли помилку лише 24 лютого
Гурт Jinjer прокоментував свої заяви про дружбу з Росією: Прикро, що зрозуміли помилку лише 24 лютого
Jinjer: Зараз ми повністю визнаємо, що мир із путінською Росією ніколи не був можливим, і нам прикро, що ми зрозуміли це лише вранці 24 лютого.

Метал-гурт Jinjer вперше прокоментував «Суспільне Культура» антиукраїнські заяви, які учасники гурту допускали до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Гурт був заснований у Горлівці в 2008 році. Відтоді Jinjer отримали титул найкращого метал-гурту України 2013 та 2016 років та зіграли безліч концертів у світі. На всіх платформах і стрімінгах металісти мають сумарно понад 250 млн прослуховувань.

Найактивнішими спікерами в інтерв'ю й у соцмережах є бас-гітарист гурту Євген Абдюханов та вокалістка Тетяна Шмайлюк.

«Суспільне Культура» наводить їхні цитати про війну, Революцію гідності, Радянський Союз та концерти в Росії до 24 лютого 2022 року.

Війна — громадянська 

Революція гідності — не позитив

Радянський Союз – позитив

Концерти в Росії

На початку березня 2020 року стало відомо про плани гурту зіграти кілька концертів у Росії. Гурт розкритикували українські фанати, дехто називав їх сепаратистами і зрадниками. Самі Jinjer розповідали в інтерв'ю «Бабелю», що в Росії хочуть відіграти сольні концерти для своїх фанатів, які їх там чекають.

«Росія мені не ворог. Люди, які там живуть — мені не вороги, — говорив Євген Абдюханов. — Мій ворог — це уряд Росії, але я не для нього їду виступати. Я їду грати для звичайного пацана з Пітера».

Також Абдюханов казав, що мотивація гурту — нести в Росію українську культуру, а от Тетяна Шмайлюк у одному з інтерв'ю сказала, що вони їдуть в Росію, тому що хочуть спровокувати українських націоналістів:

«З приводу концертів в Росії — ми їх довго чекали і моніторили квиточки. Ми хочемо подивитися, що з цього вийде і як нас будуть проводжати українські націоналісти. Ми лише за дружбу».

Негативну реакцію українців учасники гурту пояснювали «заздрістю», а також називали український менталітет «жлобським». На питання, як вони пережили критику, Євген Абдюханов казав, що йому «образливо», а Тетяні Шмайлюк було «по*рать».

«Суспільне Культура» пише, що раніше Євген Абдюханов називав патріотизм абсолютним злом («Чи може бути здоровий патріотизм? Ні. Патріотизм для мене зло», — цитата).

Однак зараз, від початку повномасштабного вторгнення Росії, гурт дає патріотичні концерти, публікує патріотичні сторіз та продає патріотичний мерч.

«Суспільне Культура» запитало Jinjer, якою зараз є позиція учасників гурту стосовно Росії, політики Путіна, війни в Україні,  окупованих територій, Радянського Союзу та які меседжі гурт транслює зі сцени.

Редакція отримала відповідь від Євгена Абдюханова. Він наголосив, що Jinjer завжди був, є і буде українським гуртом.

«Кожен концерт протягом вже 11 років по всьому світу Тетяна говорить одне і теж: "We are JINJER from UKRAINE!" Іншого не було і бути не може. Ми той самий перший гурт з нашої країни, про який пишуть у пресі "Jinjer put Ukraine on the world map of metal music».

Також, за словами Абдюханова, гурт ніколи не підтримував сепаратизм.

«Так, ми з Донбасу. Та ми ніколи і нічим не підтримували сепаратизм нашого краю. Більше того, коли хтось там підіймає пости за 2014 рік, мене особисто дратує та вибірковість, з якою люди це роблять».

Музикант пише, що в лютому 2014 він відкрито виступав проти сепаратизму і заявляв, що хоче жити в українському Донбасі. А пост із згадкою «громадянської війни» був, за його словами, написаний «на емоціях».

«Пост про "civil war" за травень того ж 14-го був написаний на емоціях, і головна теза в ньому — це заклик до миру. Взагалі заклик до миру завжди був нашим головним меседжем. Зараз ми повністю визнаємо, що мир із путінською Росією ніколи не був можливим, і нам прикро, що ми зрозуміли це лише вранці 24 лютого.

Я завжди називав Путіна диктатором та критикував політику Кремля, це також є в минулих інтерв'ю, але вважав його перш за все брехливим та жадібним вором, який обкрадає свій народ. Виявилося, що він — кривавий м'ясник, а вже потім — все інше».

За словами Абдюханова, 24 лютого Jinjer не стали чекати, «когда нас придут освобождать», а засудили вторгнення в перші його години в соцмережах та через західну музичну пресу.

Стосовно Радянського Союзу Євген Абдюханов зазначив: «Моє ставлення до совка — об'єктивне, зі всіма жахами і горем, які та система принесла всім народам, що жили в ньому, але при цьому (я. — ДМ) визнаю і досягнення, зокрема в культурному просторі, науці, спорті.

Та ні я, ні інші ніколи не закликали до "повернення в лоно "совка" чи до Росії". Більш того після 24 лютого таке повернення навіть уявити неможливо, можна прямо казати, що Путін зробив нам усім довічну вакцинацію від "російського миру"».

Стосовно дозволу на виїзд музикант відповів, що в травні їм запропонували виступи на благодійних концертах в Європі.

«Але в нас ще до війни були анонсовані всі ці літні фестивалі, тож логічно було виїхати і зіграти їх, зібрати кошти на користь України та поширювати один-єдиний меседж — Україна стоїть і переможе, бо за нами правда», — написав Абдюханов.

«Суспільне Культура» нагадує, що на офіційному YouTube-каналі гурту в перші дні вторгнення вийшло відео, в якому Євген Абдюханов розповідає про реалії життя українців, закликає всіх фанів гурту до солідарності з Україною та засуджує дії Путіна.

Зараз, під час повномасштабної війни, Jinjer збирають кошти та гуманітарну допомогу на підтримку України, а також, за їхніми словами, за підтримки Міністерства культури і інформаційної політики дають концерти за кордоном.

Скріншот: «Суспільне Культура»

Наразі згадка про Мінкульт видалена з посту гурту, але Facebook дозволяє переглянути історію редакцій.

Фото: Jinjer/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY