detector.media
21.06.2022 08:27
Муратов продав свою Нобелівську премію за понад 100 млн доларів
Муратов продав свою Нобелівську премію за понад 100 млн доларів
Раніше російський журналіст заявляв, що гроші, отримані за продаж медалі, підуть на допомогу українським дітям через ЮНІСЕФ.

Російський журналіст, головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов продав свою Нобелівську премію миру 2021 року за 103,5 млн доларів. Про це пише Politico.

Раніше Муратов заявляв, що гроші, отримані за продаж медалі, підуть на допомогу українським дітям через ЮНІСЕФ. Супровідну грошову винагороду за премію в розмірі 500 тисяч доларів він нібито теж планує відправити на благодійність.

Аукціон відбувся ввечері 20 червня, у Всесвітній день біженців, його проводив Heritage Auctions. Особу покупця не розкривають, але відомо, що ставку він робив у швейцарських франках.

До цього рекорд суми, яку коли-небудь платили за Нобелівську премію, становив 4,76 млн доларів. У 2014 році свою медаль продав Джеймс Вотсон, нагороджений разом із колегами у 1962-му за відкриття структури ДНК. Її придбав російський олігарх Алішер Усманов. Родина Френсіса Кріка, співодержувача Нобелівської премії, який отримав її разом із Вотсоном, продала медаль у 2017-му за 2,27 млн доларів.

Нагадаємо, Дмитро Муратов – один із засновників «Новой газеты». З моменту створення видання був членом редколегії, спеціальним кореспондентом у зоні бойових дій і заступником головного редактора. Вперше став головним редактором у 1995 році. Наступні 22 роки керував редакцією, однак у листопаді 2017 року не став висувати свою кандидатуру на чергові вибори. Знову був обраний головредом видання у 2019 році. 

У березні 2014 року Муратов підписав відкритий лист проти війни, у якому низка російських інтелігентів засудила військовий напад РФ на Україну.

У жовтні 2021-го Муратов став лауреатом Нобелівської премії миру. Нагороду вручили «за зусилля щодо захисту свободи вираження поглядів, що є передумовою демократії та стійкого миру».

28 березня редакція «Новой газеты» повідомила, що призупиняє вихід на сайті, у соцмережах та на папері до закінчення війни в Україні. Таке рішення було пов’язане з другим попередженням на адресу видання від Роскомнагляду. 

Колишні журналісти російської «Новой газеты» виїхали закордон та запустили новий проєкт — «Новая газета. Европа». Головним редактором став Кирило Мартинов.

Ілюстрація: themoscowtimes.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY