detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
21.06.2022 11:59
Новий бункерний порядок. Дезінформація та маніпуляції в телеграм-каналах довкола Петербурзького форуму
Новий бункерний порядок. Дезінформація та маніпуляції в телеграм-каналах довкола Петербурзького форуму
Канали сепаратистів у захваті від того, як Путін підтримує їхні «республіки», а псевдо українські канали російських спецслужб радять Офісу Зеленського зважати на «новий світовий порядок», оголошений Путіним.

Виступ Володимира Путіна на Петербурзькому форумі його речник Дмитро Пєсков анонсував як «неймовірно важливу промову». Та очікувані слова про «новий світовий порядок» в реальності виявилися черговими скаргами президента Росії на численних ворогів. Які, мовляв, сплять і бачать, як би знищити Росію. Більше за Путіна на зібранні дивували інші лідери пострадянських країн. Зокрема, президент начебто лояльного до Росії Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що його країна не визнає квазідержави, проголошені за сприяння Росії, зокрема й так звані «народні республіки» Луганська й Донецька.

 

Російські канали: імперія повертається!

Авторам російських пропагандистських телеграм-каналів довелося потрудитися. Адже промова Путіна на Петербурзькому економічному форумі містила таку кількість «важливих» заяв, що годі було і надати перевагу якійсь одній.

Тому на каналі «RT на русском» (546 тисяч підписників) зосередилися на чергових історичних одкровеннях російського диктатора. На погляд якого, Російська імперія сформувалася «в результате нескольких войн с турецкой империей» (схоже на прозорий натяк: відновити колишню імперську могутність можна тільки збройним шляхом). Тоді як Україна, мовляв, «пришла в Российскую империю с тремя территориями: Киев и Киевская область, Житомир, Чернигов. Вот и всё». Можливо, колись Путіну пояснять, що економічний розвиток та повага у світі від площі країни не залежать.

Пропагандистський ресурс Readovka (1,09 мільйона підписників) теж цитував фантазії Путіна, зокрема що «"экономический блицкриг" провалился»: санкції Заходу, мовляв, російську економіку не знищили. При цьому Путін змовчав, що й «бліцкриг», запланований окупантами на території України, зазнав поразки.

Російський блогер-пропагандист Сергій Колясников на своєму каналі ZERGULIO (192 тисячі підписників), крім дифірамб «величному лідеру нації», порівняв виступ Путіна на форумі у Санкт-Петербурзі із промовою Бориса Єльцина у Конгресі США 30 років тому. На думку блогера, «сегодняшнее мне понравилось куда больше. Всего 30 лет прошло, мгновение по геополитическим меркам. Но мы уже повышаем США налоги на бензин и продовольствие».Така вона, мрія російського патріота: не важливо, як справи на батьківщині, аби клятому Заходу гірше жилося.

Письменник Олександр Проханов, натхненний, вочевидь, загарбницькими заявами Путіна, на своєму каналі (4,4 тисячі підписників) не приховував радості: мовляв, свого часу ненавидів тих діячів, хто «сокрушил мою великую красную державу, растоптал её святыни и флаги и попрал могилы моих героев». Та нині Проханов вірить, що завдяки, зокрема, його потугам вдалося «вернуть на Родину попранный в 1991 году алый флаг Победы».

Інші настрої панували у лавах російських опозиціонерів. Гаррі Каспаров, зокрема, коментуючи виступ Путіна на власному каналі (33 тисячі підписників), зауважив: диктатор «как обычно налил воды, не упоминая реальных проблем. Вся речь состояла из оправданий и перекладывания вины на Запад». Додавши, що «обещаний он не давал, а для тех, кто не понял о чём речь – Путин старается избегать обещаний, дабы его потом за эти слова не "подтянули"».

На опозиційному телеграм-каналі «Мышеловка» (461 тисяча підписників), у свою чергу, звернули увагу на загадку у стилі колись популярної на пострадянському просторі програми «Поле Чудес». Відгадати її пропонували учасникам економічного форуму. Здавалося б, у Росії нарешті заговорили правду про економічну ситуацію. Але ж ні — на картинці зашифроване слово «бизнес».

 

Сепаратистські канали: Росія, вперед

Сепаратистські канали «надважливий» виступ Путіна на економічному форумі не аналізували, а лише розбирали на цитати. От і на ресурсі «ДНР Онлайн» (23 тисячі підписників) процитували спершу фрази російського диктатора, що «цели спецоперации будут достигнуты» (цю мантру керівництво Росії вперто просуває на усіх доступних майданчиках), а потім — його посіпаку, лідера донецьких сепаратистів Дениса Пушиліна: «специальная военная операция для нас — это освободительная операция. Выход на конституционные границы Д/ЛНР неизбежен».

На ресурсі «Донецк Онлайн» (11 тисяч підписників) зупинилися на планах Путіна щодо захоплення територій Донеччини та Луганщини. За словами Путіна, «штурмовать украинские укрепрайоны под Донецком, откуда бьют по жилым кварталам, нецелесообразно, это привело бы к большим жертв атакующих сил — там тактика другая: идет работа по заходу в тыл, но это требует времени». Це і намагання перекласти провину на воєнні злочини на Україну, і виправдання неспроможності окупантів швидко загарбати землі. Але народу «молодих республік» таке, напевно, подобається.

І тільки автори поміркованого ресурсу «Донбасский кейс» (30 тисяч підписників) помітили, що Путін, виступаючи на форумі, сказав: окупанти не проти вступу України до ЄС. «Ну и где риторика, что Украины через два года не будет и прочее?», — ставлять риторичне запитання автори каналу, згадуючи нещодавні заяви заступника голови Радбезу Росії Дмитра Медвєдєва.

 

Українські канали: Токаєв каже правду

Українські ресурси теж присвятили економічному форуму у Санкт-Петербурзі чимало дописів. Фінансовані спецслужбами Росії джерела очікувано подавали цитати Володимира Путіна з точки зору світового авторитету. На каналі «Легитимный» (611 тисяч підписників), зокрема, відзначили, що «долларовой доминации приходит конец (мы писали об этом), Однополярный мир перестал существовать. Запад относится к своим «колониям» как к людям второго сорта. А они сами — исключительные. (Это все и так знают)».

На схожому за меседжами ресурсі «Резидент» (528 тисяч підписників) теж «аналізували» заяви Путіна. Які, на думку авторів каналу, «ничего хорошего не несут, война в Украине будет продолжена, так как в Кремле считают ее основой для возрождения России. Офис президента должен учитывать ситуацию, чтобы выстраивать дальнейший курс, исходя из новой парадигмы мира». Як бачимо, фантазії Путіна автори видають за появу «нової парадигми світу».

Не оминули автори телеграм-каналів й інші помітні виступи на форумі. Зокрема, на каналі «Украина Сейчас: новости, война, Россия» (1,5 мільйона підписників) звернули увагу на слова президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. Який, сидячи біля Путіна, заявив, що його країна не визнає «квазіреспубліки» та не проти вступу України до ЄС.

Схожий канал «Украина/новости/война» (567 тисяч підписників) подав реакцію на слова президента Казахстану з боку радника голови Офісу президента України Михайла Подоляка. Той написав, що навіть країни СНД не хочуть «брати участь у російських злочинах». Тож, на думку Подоляка, «Путін хотів зробити з Росії могутню країну, а зробив нерукоподаваного ізгоя».

На каналі «Политика Страны» (248 тисяч підписників) теж аналізували реакції на слова Касима-Жомарта Токаєва про невизнання «квазіреспублік». Зокрема, згадали, що після цього лідера Казахстану розкритикував відомий українофоб, депутат Держдуми від «Єдиної Росії» Костянтин Затулін. Пригрозивши сусідній державі територіальними претензіями. Пізніше вже слова Затуліна піддав критиці генсек правлячої партії Росії Андрій Турчак. Він порадив однопартійцеві «держать подобные мнения при себе». Одним словом, президент Казахстану відродив у Росії змагання жаб та гадюк.

Неприємні вуху російського патріота заяви Касима-Жомарта Токаєва коментував і блогер Сергій Іванов. На думку медійника, президент Казахстану так вразив Путіна на економічному форумі, що «сьогодні Путіну знадобляться одразу кілька ФСОшників з валізами для гівна». Нагадаємо, у ЗМІ нещодавно з’явилася інформація, що у закордонних поїздках російського лідера супроводжує співробітник Федеральної служби охорони, який збирає за вождем сечу та екскременти.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, коментуючи виступ Володимира Путіна на ПМЕФ, цитував новоспеченого українця, колишнього російського журналіста Олександра Невзорова. Який, слухаючи заяви російського диктатора, певен: «Путину абсолютно наплевать, верят ему или нет те, кто в секту не входит. Он обращается только к "своим". К адептам, верующим в его всемирную и даже надмирную роль. В их руках управление и рычаги насилия. Они обеспечивают послушание "скота" и поступление дани, которую Россия платит Кремлю».  Геращенко

А на каналі «Ищи своих» (774 тисячі підписників) відзначили казус, що стався з синхронним перекладачем на економічному форумі. Перекладаючи слова Путіна, які вкотре стосувалися «ворожих планів Заходу», фахівець не стримався та у прямому етері прошепотів «бл*дь».

Нагадаємо, що ми у режимі реального часу відстежуємо та спростовуємо російські фейки та маніпуляції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY