detector.media
19.06.2022 15:49
Президентка Молдови підписала закон про заборону російського інформаційного мовлення
Президентка Молдови підписала закон про заборону російського інформаційного мовлення
Закон має набути чинності наступного тижня, після чого за поширення дезінформації та контенту, який вводить в оману, діятимуть штрафи та тимчасово блокуватимуть ЗМІ.

Президентка Молдови Майя Санду підписала закон про інформаційну безпеку, який забороняє новинний та аналітичний контент із країн, які не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Зокрема це означає, що в Молдові заборонять російські інформаційні програми. Про це пише DW з посиланням на голову Ради з питань телебачення та радіо Молдови Ліліану Віцу.

Закон має набути чинності наступного тижня, після чого за поширення дезінформації та контенту, який вводить в оману, діятимуть штрафи від 40 до 100 тисяч леїв (від 2 до 5 тисяч євро), а також можливе зупинення ліцензії на мовлення терміном до 7 днів.

У парламенті закон підтримали 54 депутати зі 101 – усі вони з правлячої партії «Дія та солідарність». Опозиція закон розкритикувала.

Російські політичні та військові новини у Молдові з початку війни в Україні безстроково заборонені рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій.

У 2017 році парламент Молдови вже приймав поправки до Кодексу про телерадіомовлення, які фактично забороняли російські новини. Тодішній проросійський президент Ігор Додон відмовлявся схвалити закон, назвавши його «антидемократичним». Документ вдалося ухвалити після того як Конституційний суд Молдови тимчасово усунув Додона з посади та передав президентські повноваження голові парламенту Андріану Канду. У 2020 році закон був скасований з ініціативи Партії соціалістів, яка підтримувала Додона.

Нагадаємо, у Латвії заборонили всі російські телеканали до закінчення війни та повернення Україні Криму.

Ілюстрація: dip.org.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY