detector.media
18.06.2022 10:50
Вулицю у Вашингтоні назвали на честь убитого журналіста
Вулицю у Вашингтоні назвали на честь убитого журналіста
У такий спосіб у США хочуть вшанувати журналіста Джамала Хашоггі.

Вулиця перед посольством Саудівської Аравії у Вашингтоні носитиме ім'я Джамала Хашоггі. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив журналіст Андрій Цаплієнко.

Джамаль Хашоггі – журналіст The Washington Post. Він був убитий у будівлі консульства Саудівської Аравії в Стамбулі в 2018 році.

Нагадаємо, 2 жовтня 2018 року Хашоггі пішов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі для вирішення особистих питань і зник. Саудівські офіційні особи спочатку наполягали на тому, що Хашоггі залишив будівлю 2 жовтня. Пізніше турецька влада заявила, що його там вбили. Згодом Саудівська Аравія змінила свою позицію щодо обставин смерті Хашоггі і повідомила, що його вбивство було умисним.

Влада Саудівської Аравії заявила про затримання 18 підозрюваних у вбивстві журналіста. Туреччина хоче екстрадувати їх та притягнути до відповідальності, проте Саудівська Аравія відмовляється проводити екстрадицію. Міністр закордонних справ країни Адель аль-Джубейр заявив, що Саудівська Аравія не видасть Туреччині своїх громадян.

У січні 2019 року телеканал Al Jazeera оприлюднив відеозапис із камер відеоспостереження, який демонструє, як в резиденцію консула Саудівської Аравії заносять великі пакети, імовірно, з останками журналіста Джамаля Хашоггі.

1 лютого 2019 року стало відомо, що делегація ООН схильна вважати спадкового принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Сальмана основним підозрюваним у справі про вбивство Хашоггі. 

Інтерпол оголосив у розшук підозрюваних у вбивстві журналіста.

У вересні 2019 року спадковий принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман сказав, що несе відповідальність за вбивство, проте відкинув звинувачення у тому, що це він замовив убивстов журналіста.

23 грудня 2019 року в Саудівській Аравії суд оголосив вироки восьми особам, їх визнали винними у вбивстві Хашоггі. П'ять осіб засудили до смертної кари, трьох – до ув’язнення на 24 роки.

25 березня 2020 року генеральна прокуратура Стамбула завершила розслідування справи. Правоохоронці дійшли висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства.

8 липня 2020 року Британія запровадила санкції проти 20 громадян Саудівської Аравії через убивство Хашоггі.

У вересні 2020 року суд у Саудівській Аравії виніс вердикт вісьмом особам, обвинуваченим у вбивстві. Вони проведуть у в’язниці від 7 до 20 років.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY