detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
16.06.2022 11:10
У Раді зареєстровано проєкт постанови про негайне відновлення мовлення «Еспресо», Прямого і 5 каналу в цифровому ефірі
У Раді зареєстровано проєкт постанови про негайне відновлення мовлення «Еспресо», Прямого і 5 каналу в цифровому ефірі
У документі йдеться, що випадки технічного вимкнення проукраїнських телевізійних каналів «Еспресо», Прямий і 5 канал з цифрового телевізійного ефіру повинні бути негайно припинені.

У парламенті зареєстровано проєкт постанови № 7470 про Заяву Верховної Ради України про забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації як ключових критеріїв для вступу України до Європейського Союзу. Текст документу наразі ще не оприлюднили на сайті парламенту. Текст проєкту заяви «Детектор медіа» отримав він одного з авторів документу народного депутата Миколи Княжицького.

Ініціатори проєкту постанови пропонують, щоб Верховна Рада закликала органи державної влади вчинити всі залежні від них заходи в межах наданих їм повноважень для забезпечення гарантій свободи слова і верховенства права щодо журналістів і засобів масової інформації, негайного відновлення мовлення телевізійних каналів «Еспресо», Прямий і 5 канал в цифровому телевізійному ефірі згідно з чинними ліцензіями на мовлення та недопущення вчинення будь-яких порушень прав ЗМІ, які можуть дискредитувати Україну та поставити під ризик реалізацію європейського курсу нашої держави.

У проєкті заяві йдеться, що свобода слова і верховенство права однаково важливі для європейського курсу України. Автори проєкту нагадують, що 14 квітня 2022 року Верховна Рада затвердила Заяву про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і ЗМІ під час дії воєнного стану. Окрім іншого, нею наголошувалось, що одним з ключових завдань нашої держави повинно стати забезпечення встановлених Конституцією України гарантій свободи слова, вільного отримання, збирання і поширення інформації з урахуванням встановлених законами України обмежень, пов’язаних з воєнним станом. Будь-які злочини проти журналістів або випадки технічного вимкнення проукраїнських телеканалів з ефіру повинні отримувати рішучу реакцію правоохоронних органів з притягненням винних до справедливої відповідальності.

«Верховна Рада України звертає увагу, що випадки технічного вимкнення проукраїнських телевізійних каналів «Еспресо», Прямий і 5 канал з цифрового телевізійного ефіру повинні бути негайно припинені. Європейський курс України та дотримання Копенгагенських критеріїв для вступу України до Європейського Союзу прямо вимагають від державної влади забезпечити верховенство права та свободу слова, в тому числі, шляхом захисту від незаконного втручання державних органів, підприємств, установ і організацій в діяльність засобів масової інформації. Гарантія розповсюдження телевізійних програм, які відповідають вимогам законодавства та отримали від держави відповідні ліцензії на мовлення, є одним з ключових елементів свободи слова, забезпечення якого є важливим завданням держави», – зазначається у проєкті заяви.

4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

9 травня Держспецзв'язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону.

Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що у рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

Міністерство культури та інформаційної політики України у відповідь на запит «ДМ» повідомило, що вимкнення каналів з цифрового етеру не належить до його повноважень.

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо»вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру. 

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY