detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
16.06.2022 10:00
«FreeДом» — це надовго?
«FreeДом» — це надовго?
Хочете — вірте, хочете — ні, але влада вже розмірковує про наступні вибори.

У принципі, влада в демократичній країні завжди розмірковує про вибори. Можна навіть згадати одного представника Китаю, який якось під час міжнародної конференції з безпеки серйозно сказав, що вибори — це проблема, яка послаблює західні демократії, бо їхні високопосадовці мусять на них відволікатися.

Те, що на Банковій думають про вибори, випливає з деяких процесів, які не так давно розпочалися в кулуарах дотичних держорганів. Зокрема, з їхніх намагань знайти відповідь на питання, які вже поставила війна, незалежно від того, коли саме ці наступні вибори зрештою відбудуться:

1. Можливість чи неможливість проведення виборів загалом. Які критерії їхнього проведення і як оцінити безпекові ризики?

2. Інфраструктура: що робити з виборчими дільницями, пропускна здатність яких не може впоратися з голосуванням переселенців? Яка процедура заміщення членів виборчих комісій у зв’язку з забороною низки політичних партій? Як забезпечити прозорість фінансування і не допустити повернення тіньового впливу Росії у майбутніх нових реаліях?

3. Що робити з переселенцями всередині України та за кордоном: як зрозуміти, де вони і скільки їх? На яких виборах вони можуть голосувати? Що робити з тими виборцями, які отримали паспорти Росії?

Виборці за кордоном — це питання, варте окремої уваги, що має дві складові. По-перше, хоч скільки громадян України повернеться з-за кордону до моменту проведення наступних виборів, консульства України в окремих країнах точно не зможуть забезпечити волевиявлення тих, хто залишиться, через обмежену пропускну здатність. По-друге, потрібно знайти відповідь на запитання, якою має бути система агітації за кордоном і роль медіа в цьому процесі.

Тому не дивуйтеся, що українські медіагрупи нині докладають чимало зусиль для дистрибуції своїх телеканалів за межами України. А ще в неформальних розмовах демонструють справжній ентузіазм щодо участі в об’єднаному марафоні іномовлення «FreeДом». І справа тут не тільки в нещодавно виділених на його створення 165 мільйонах гривень із державного бюджету. Але і в чутках, які циркулюють на ринку, що він уже от-от остаточно оформиться в своїй новій концепції. З телеканалу для російськомовних людей за кордоном він перетвориться на російськомовний телеканал для українців за кордоном. В, на відміну від спільного телемарафону «Єдині новини», який має проіснувати лише до кінця гарячої стадії війни, плани на «FreeДом» у його творців набагато більш довготермінові й сягають на роки вперед.

Думати наперед і готувати санчата влітку — загалом хороша риса. Головне — не забувати про одну просту річ: навіть над складними процесами в складні часи варто продовжувати працювати прозоро. Адже українці зараз платять надзвичайно дорого за ті цінності, які за правом роблять нашу країну членкинею великої європейської родини.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY