detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
11.06.2022 07:11
Про що говорили в етері спільного телемарафону 10 червня
Про що говорили в етері спільного телемарафону 10 червня
Зміни до трудового законодавства, стан ринку праці та гуманітарна ситуація у Маріуполі.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну центральні канали почали мовити у форматі спільного марафону «Єдині новини #UAРазом». «Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафону, а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: ICTV/СТБ, Суспільне, «Україна 24», «Інтер», «Рада».

У блоці Суспільного з експертами обговорювали зміни до трудового законодавства, які дозволяють роботодавцям відправляти працівників у простій чи призупиняти дію трудового договору. Зокрема говорили з юристом Віталієм Дудіним та директоркою Державного центру зайнятості Лілією Жовтяк. Віталій Дудін сказав, що у таких умовах працівники залишаються незахищеними. Це вплине на сплату страхових внесків та нарахування страхового стажу. На практиці люди, з якими призупинили трудові відносини, починають шукати неофіційну роботу.

Лілія Жовтяк розповіла, що через службу зайнятості під час війни працевлаштували 90 тисяч українців. Також вона додала, що переселенці можуть отримати допомогу у центрах зайнятості. Зараз у центрах є низка вакансій. Найчастіше шукають кваліфікованих технічних робітників, водіїв та працівників сфери обслуговування.

У блоці «України 24» про спалахи інфекційних захворювань у тимчасово окупованому Маріуполі мали розмову з головним санітарним лікарем України Ігорем Кузіним. Він пояснив, що зараз високий ризик поширення інфекційних хвороб, зокрема там, де є проблеми з водопостачанням та із дотриманням санітарних норм. Негативних наслідків можна уникнути, якщо забезпечити людей якісною питною водою.

Говорили у гостьовій студії також із генеральним директором ПАТ «Запоріжсталь» (належить Рінату Ахметову) Олександром Мироненком, який розповів, як підприємство допомагає обороні Запоріжжя.

У блоці телеканалу «Інтер» ситуацію на фронті обговорили з військовим експертом Олегом Ждановим. За його словами, українській стороні вдалося досягти певного паритету сил завдяки використанню ствольної артилерії; додатково на сили вплине використання реактивної артилерії. На думку експерта, у питанні постачання треба бути реалістами, тому зброю варто очікувати не раніше кінця червня або ж початку липня.

З головою Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василем Воскобойником в етері спілкувалися про працевлаштування українців закордоном. Він вважає, що рівень оплати українців, які перебувають закордоном, має бути не нижчим, ніж той, який пропонують місцевим. Це правило має діяти й тоді, коли українцям пропонують низькокваліфіковану роботу. Щодо роботи за фахом експерт сказав, що українцям важко влаштуватись на ті самі вакансії, що й тут. Найбільше шансів працювати за фахом мають айтівці.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров розповів у гостьовій студії «Інтера» про те, що мелітопольці не братимуть участі у псевдореферендумі. Максимум, на який можуть розраховувати росіяни, — 3% від тої кількості людей, що залишились у місті. Також він розповів, що росіяни почали використовувати цехи м’ясокомбінату, аби зберігати своїх мертвих солдат, і планують використовувати харчові підприємства в інших містах, оскільки кількість убитих росіян щодня збільшується.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY