detector.media
09.06.2022 20:03
4 канал — під питанням. Нацрада просить РНБО та СБУ перевірити факти щодо його власника Ковальова
4 канал — під питанням. Нацрада просить РНБО та СБУ перевірити факти щодо його власника Ковальова
У разі підтвердження колабораціонізму з боку народного депутата ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» («4 канал») можуть закрити.

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернулася до Служби безпеки України та Ради національної безпеки і оборони України з проханням перевірити факти, що свідчать про ознаки колабораціонізму в діях народного депутата України Олексія Ковальова. Про це йдеться на сайті регулятора.

У разі їх підтвердження і притягнення депутата до кримінальної відповідальності регулятор просить СБУ вжити заходів для скасування реєстрації і припинення діяльності ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» (4 канал), кінцевим бенефеціарним власником якого є Олексій Ковальов.

До таких дій Нацраду спонукала публікація інформації «у відкритих джерелах» про зустріч Олексія Ковальова з представниками влади Росії і його схвальну оцінку дій держави-агресора. Зокрема, на його сторінці у фейсбуці опубліковано повідомлення про те, що під час цієї зустрічі йшлося про новий статус Херсонської області, «щонайтіснішу інтеграцію з Росією» та «повномасштабну інтеграцію аграріїв Херсонщини в економічну модель Росії», звертає увагу регулятор.

«Власник телеканалу може здійснювати вирішальний вплив на його управління або господарську діяльність, а тому Національна рада як регулятор занепокоєна, що зазначений медіаресурс може бути використаний Олексієм Ковальовим і пов’язаними особами для підриву інформаційної безпеки держави, — йдеться на сайті Нацради. — Зважаючи на таку ймовірність, Національна рада просить СБУ і РНБО з’ясувати, чи справді мала місце колабораційна діяльність народного депутата. У разі підтвердження він має нести відповідальність відповідно до вимог Кримінального кодексу України. Також регулятор вважає, що в такій ситуації необхідно буде вжити заходів щодо скасування реєстрації і припинення діяльності ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"».

Олексій Ковальов, відповідно до даних у Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців, є власником ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"», яке має ліцензію Національної ради на супутникове мовлення із логотипом «4». Крім того, ця компанія є власником ТОВ «Корона санрайс», яке також має ліцензію на цифрове мовлення в мультиплексі МХ-5 із логотипом «4».

Наразі в Національній раді є заява ТОВ «ТРК "Інтеррадіо"» про зміну власника, кінцевого бенефіціарного власника та пов’язаних осіб. Оскільки до поданих документів були зауваження, рішення щодо переоформлення Національна рада ще не ухвалила.

Нагадаємо, щодо Олексія Ковальова за матеріалами Державного бюро розслідувань у квітні поточного року Генеральний прокурор порушив кримінальне провадження. Підставою для цього є ознаки складу злочину, передбаченого ч.4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Як встановили оперативники ДБР, депутат співпрацює з окупаційними силами РФ на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Раніше Ковальов стверджував, що на окупованій Херсонщині долучився до волонтерської роботи і захищає від мародерів свій бізнес. Також він запевняв, що «може в будь-який час повернутися на контрольовану територію і в тому числі до роботи у Верховній Раді».

Народний депутат придбав 4 канал наприкінці 2021 року. Раніше співвласниками каналу були Дмитро Добродомов і Андрій Мисик.

Ковальов заявляв, що купівля 4 каналу відбулась відкрито, «без будь-яких сторонніх осіб» – актив купили його батьки, а потім подарували йому. Також він заперечував, що до купівлі каналу має стосунок Офіс президента України.

Фото з фейсбук-сторінки Олексія Ковальова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY